Honlapunkon sütiket használunk. Elfogadod?
Honlapunkon sütiket használunk. Elfogadod?
TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG

Szabó Szabolcs Vándorkupa

A Vándorkupáról

A Vándorkupa kialakulása

Kupa_mod
A Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa egy komplex természettudományos országos csapatverseny általános iskolák tanulói számára.

A Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium 2005 óta rendezi meg a neves matematikatanár, Kőváry Károly (Kavics) emlékére az ún. Kavics Kupát saját diákjai részére. Ebből a hagyományból nőtt ki 2010-ben Kis Kavics Kupa néven, immár komplex természettudományos tematika mentén egy vetélkedő a 7–8. osztályosok számára.

A frissen alakult Szabó Szabolcs Alapítvány kezdeményezésére és szervezésében 2018-ban a versenyre vidéki (és határon túli) iskolák csapatait is megkeresték. A legjobb külsős csapat különdíjat (egy tanulmányi kirándulást) kapott az Alapítványtól, amely vállalta a csapatok utazási költségeit is.

A siker arra ösztönözött bennünket, hogy elindítsuk a Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupát, amelyet a 2018-as győztes veszprémi iskola rendezett meg elsőként 2019. őszén. Terveink szerint a mindenkori győztes adja majd a helyszínt, a helyi szervezést, míg az Alapítvány vállalja a rendezés egyéb költségeit. Fontosnak tartjuk, hogy a győztes csapat diákjai legyenek a következő évi feladatok összeállításának vezetői, amihez mi támogatást adunk.

Köszönjük Bambek Dávid képzőművésznek, Szabó Szabolcs egykori tanítványának, a vándorkupa elkészítését, megvalósítását.

Célok, résztvevők

A verseny célja, hogy elsősorban vidéki és határon túli általános iskolások mérjék össze tudásukat komplex természettudományos feladatok, problémák megoldása során. Pályázni az általános iskolák 7-8. osztályos 4 fős csoportjai tudnak. A csapattagok között kell lennie 2-2 hetedikes és nyolcadikos tanulónak, illetve 2-2 fiúnak és lánynak.

A Versenyről

A verseny menete

A diákoknak a verseny során háromféle feladatot kell megoldaniuk.

  1. Előzetes feladat: Előzetesen beküldendő bemutató (plakát, video, stb.) készítése egy adott interdiszciplináris természettudományos témában (2019-ben a téma a „fizikai törvények megvalósulása az élőlények mozgásában” volt).
  2. Írásbeli feladat: A csapatoknak kísérletekhez, interdiszciplináris jelenségekhez és ismeretekhez kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk írásban, 90 perc alatt. Ehhez segédeszközként kizárólag számológép és periódusos rendszer használható.
  3. Szóbeli feladat: A diákoknak kvíz-szerűen kell kérdésekre válaszolniuk, illetve gondolkodtató feladatokat megoldaniuk. Ebben a fordulóban a gyorsaság is számít.

Az értékelés szempontjai

A szakmai zsűri tartalmi szempontok (tudományosság, érthetőség) és retorikai szempontok (az előadás felépítése, nyelvezet, stilisztika, kidolgozottság stb.) alapján egyaránt értékeli a csapatokat.

Díjazás

A legeredményesebb csapat a verseny következő megrendezéséig elnyeri a Vándorkupát, és tagjai az Alapítvány által szervezett tanulmányi kiránduláson vehetnek részt. Lehetőség szerint az egyes fordulók legeredményesebb csapatait külön-külön is díjazzuk. A résztvevők a szponzorok és az Alapítvány által felajánlott ajándéktárgyakat is nyerhetnek. A győztes csapat iskolája jogot szerez a Szabó Szabolcs Vándorkupa következő megrendezésére. Ez nem jelent kötelezettséget, nem kizáró ok a jelentkezésre, ha az iskola ezt nem tudja vállalni, de ebben bátorítjuk és a rendezéshez minden segítséget és támogatást megadunk.

Aktuális versenykiírás

A 2020-as verseny a kialakult pandémiás helyzet miatt bizonytalan, de szeretnénk, ha 2021. tavaszán megrendezhető lenne. Amennyiben a helyzet engedi, hamarosan jelentkezünk a kiírással.

Az eddigi versenyek

Időpont: 2019. november 15-16.

Helyszín: Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola (8200 Veszprém, Budapest út 11.)

Előzetes feladat: A0 méretű plakát készítése „Fizikai törvények megvalósulása az élőlények (hely- és helyzetváltoztató) mozgásában” témában.

A verseny győztesei: Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola csapata (Tóth Anna, Remsei Gergely, Orbán Dominika, Konnerth Péter, felkészítő tanár Kabály Adrien)

Vándorkupa hírek