Honlapunkon sütiket használunk. Elfogadod?
Honlapunkon sütiket használunk. Elfogadod?
TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG

Szabó Szabolcs Vándorkupa

A Vándorkupáról

Kupa_mod
A Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa egy komplex természettudományos országos csapatverseny általános iskolák tanulói számára

A Vándorkupát 2019-ben indítottuk útjára. A versenyre elsősorban vidéki iskolák 7-8. osztályos tanulóiból álló csapatait várjuk, akik életében a részvétel talán fontosabb, mint a nagyobb, budapesti iskolák tanulói számára. A megmérettetés elegyíti a természettudományokat, azaz jelenségeket kémiai, fizikai, biológiai szempontokból is vizsgál, kitér földrajzi ismeretekre is – és általában: nem tantárgyi tudást, hanem a természet, környezetünk értő ismeretét tűzi zászlajára.

Mi a verseny célja?

A verseny célja, hogy elsősorban vidéki és határon túli általános iskolások mérjék össze tudásukat komplex természettudományos feladatok, problémák megoldása során. Pályázni az általános iskolák 7-8. osztályos 4 fős csoportjai tudnak. A csapattagok között kell lennie 2-2 hetedikes és nyolcadikos tanulónak, illetve 2-2 fiúnak és lánynak.

Mit lehet nyerni?

A mindenkori győztes iskola egyebek között elnyeri azt a lehetőséget is, hogy a következő versenyt megrendezze, és addig őrizze a Vándorkupát. A verseny rendezésében a győztes csapat nyolcadikosai, akik a következő évben már kilencedikes középiskolások, aktív szerepet játszanak, ők állítják össze a feladatsorokat, majd vesznek részt a lebonyolításban is. Mindehhez, és persze az egész megrendezéshez Alapítványunk sok segítséget nyújt, és természetesen a finanszírozásról is gondoskodik. A Vándorkupa résztvevő csapatainak a részvétel ingyenes, utazásukról, szállásukról és étkezésükről gondoskodunk. A verseny végén értékes nyereményekkel távoznak a legjobb csapatok (így például természettudományos lapok előfizetésével), míg a győztes a rendezési jog mellett egy tartalmas tanulmányi kirándulás különdíjat kap.

Hogyan indult a Vándorkupa?

Az első Vándorkupát 2019. novemberében rendeztük Veszprémben, a Kossuth Lajos Általános Iskolában, öt csapat részvételével. „Nulladik körben”, 2018. tavaszán a Budapesti Fazekas Mihály Gimnáziumban hagyományosan megrendezett „Kis Kavics Kupára” toboroztunk a Kupa története során először vidéki csapatokat, s közülük a Veszprémi Kossuth csapata ért el kiemelkedő helyezést – a legjobb vidéki csapatként, szoros versenyben negyedik lett, három helyi, Fazekasos csapat mögött. 

Így hát a veszprémi csapatot kértük meg az első „valódi” Vándorkupa megrendezésében történő együttműködésre, és Nagyné Czaun Mariann iskolaigazgató és matematikatanár, Pósfai Márton és Tislér Levente, már újdonsült középiskolás tanulók vezetésével az előkészítés és lebonyolítás sikeres volt.

Köszönjük Bambek Dávid képzőművésznek, Szabó Szabolcs egykori tanítványának, a vándorkupa elkészítését, megvalósítását!

Hogyan zajlik a verseny?

A verseny menete

A diákoknak a verseny során háromféle feladatot kell megoldaniuk.

  1. Előzetes feladat: Előzetesen beküldendő bemutató (plakát, video, stb.) készítése egy adott interdiszciplináris természettudományos témában (2019-ben a téma a „fizikai törvények megvalósulása az élőlények mozgásában” volt).
  2. Írásbeli feladat: A csapatoknak kísérletekhez, interdiszciplináris jelenségekhez és ismeretekhez kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk írásban, 90 perc alatt. Ehhez segédeszközként kizárólag számológép és periódusos rendszer használható.
  3. Szóbeli feladat: A diákoknak kvíz-szerűen kell kérdésekre válaszolniuk, illetve gondolkodtató feladatokat megoldaniuk. Ebben a fordulóban a gyorsaság is számít.

Az értékelés szempontjai

A szakmai zsűri tartalmi szempontok (tudományosság, érthetőség) és retorikai szempontok (az előadás felépítése, nyelvezet, stilisztika, kidolgozottság stb.) alapján egyaránt értékeli a csapatokat.

Aktuális versenykiírás

A járvány okozta hosszú szünetet követően nagy örömmel jelentjük, hogy végre meg tudjuk rendezni a következő Vándorkupát. Helyszíne a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola, amelynek csapata az előző, 2019. novemberében rendezett versenyen első helyezést nyert, s így elnyerte a jogot a megrendezésre. A verseny időpontja 2022. április 1-2. Részt vevő csapataink a következők: Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa); Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium; Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI (Soltvadkert); Németh László Gimnázium, Általános Iskola (Hódmezővásárhely); Pápai Észkerék Egyesület; Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola (Budapest XVIII. ker) – házigazda; Sopronkövesdi Általános Iskola; Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Szentes); Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola (Budapest XVIII. ker); Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Szolnok); Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola. A csapatok már elkészítették és elküldték az előzetes feladatot (Ejtőernyő készítése és ejtőernyőzés a természetben), amelyet a zsűri már értékel. A Vándorkupáról be fogunk számolni.

Az eddigi versenyek

Időpont: 2022. április 1-2.

Helyszín: Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola (Budapest XVIII. kerület)

Előzetes feladat: 3-5 perces videófilm készítése „Ejtőernyő készítése és ejtőernyőzés a természetben” témában.

A verseny győztesei: Pápai Észkerék Egyesület csapata (Gaál Fruzsina Kata, Császár Júlia, Böröczky András Bálint, Hetyei Dániel; felkészítő tanárok: Zotter Katalin és Spissich László)

Időpont: 2019. november 15-16.

Helyszín: Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola (8200 Veszprém, Budapest út 11.)

Előzetes feladat: A0 méretű plakát készítése „Fizikai törvények megvalósulása az élőlények (hely- és helyzetváltoztató) mozgásában” témában.

A verseny győztesei: Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola csapata (Tóth Anna, Remsei Gergely, Orbán Dominika, Konnerth Péter, felkészítő tanár Kabály Adrien)

Vándorkupa hírek