TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG

Küldetésünk

Küldetésünk, hogy a mérhető problémákkal küzdő hazai természettudományos oktatás magas színvonalát visszaállítsuk, és így hatással legyünk teljes társadalmunkra is, hiszen az nem működhet orvosok, mérnökök, tanárok, egyéb természettudományos szakemberek nélkül.

Arra törekszünk, hogy a természettudományos és a pedagógusi pálya egyaránt megbecsültté és vonzóvá váljon. Ezt saját kezdeményezéseinkkel és együttműködések útján, tehetséggondozással, illetve innovatív eszközökkel és megoldásokkal valósítjuk meg.

Célunk, hogy 10-15 év múlva is legyen, aki természettudományokra tanítja a gyerekeket, ezáltal fennmaradjanak és folytatódjanak a természettudományos oktatási értéklánc hosszú hagyományai.

Segítő szándékunkat elhivatottságunk, kitartásunk és személyes kapcsolatrendszerünk támogatja.

Céljaink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
  • Szabó Szabolcs kémiatanár, osztályfőnök szakmai örökségének gondozása (pl. Mobil Labor, tananyag- és módszertan-fejlesztés);
  • Természettudományokat oktató pedagógusok napi munkájának támogatása (pl. Tansegéd.hu weboldal);
  • A természettudományi tárgyak oktatásával foglalkozók körében előrelátható szakemberhiány enyhítése, pedagógusi ambíciókkal bíró diákok ösztönzése (pl. Ösztöndíjak, előadások);
  • A természettudományi tárgyak oktatásával foglalkozó pedagógusok pályaelhagyásának, kiégésének megelőzése (pl Sabbatical lehetőségek);
  • Természettudományok népszerűsítése a diákok körében (már az első találkozástól)

A Szabó Szabolcs Alapítvány értékei

Innováció: A hagyományokat, eszközöket megpróbáljuk az új körülményekhez és elvárásokhoz igazítani az adott kor vívmányaival támogatva

Értékmegőrzés: A magyar természettudományos hagyományok és oktatási értéklánc megőrzése, tanárutánpótlás támogatása (Szabolcs szakmai hagyatéka)

Agilitás: A változó külső körülmények között rugalmas, de eltökélt haladás, évről évre fejlődve, bővülve

Kezdeményezőkészség: A felek közötti kapcsolat és párbeszéd elindítása és támogatása

A Szabó Szabolcs Alapítvány aktuális projektjei

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Közel 30 kémiatanár járja kísérletezős ládával az országot és tart bemutatókat olyan általános iskolásoknak, akiknek gyakran másképp nemigen lenne lehetőségük arra, hogy kémiai kísérleteket lássanak. Már több, mint 400 foglalkozást tartottunk.
A Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa egy országos, komplex természettudományos csapatverseny elsősorban vidéki általános iskolák tanulói számára, amelyet évente szervezünk meg az előző évi győztes iskolában a nyertes csapat segítségével.
TansegedURL
A tanári mindennapi munka segítésére tantárgyi honlapokat hozunk létre, melyeken a tanárok közvetlenül hasznosítható anyagokat találnak a tanórák színesítéséhez, magyarázatok elmélyítéséhez. Ez a tanseged.hu.
sz2A_fooldal_dml_kep
Digitális Mobillabor (DML) néven ingyenes online felületet nyitottunk meg, ahol a kísérleteket videó formájában tettük hozzáférhetővé. Minden kísérlet külön oldalt kapott annak leírásával és a tanári Kézikönyv megfeleltetésével, valamint játékos feladatlapokkal.
csoportkep_sz2ahonlapra
Te és a természettudományok – mesés történetek (TETT) címmel 2021-ben első alkalommal hirdettünk mese- és novellaíró pályázatot diákok számára a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésével és támogatásával, valamint Döbrentey Ildikó és Levente Péter védnökségével.