2019. november 15-16-án rendeztük Veszprémben a Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupát.

2018. tavaszán a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola volt a legeredményesebb vidéki csapat a Kis Kavics Kupán https://sz2a.hu/kis-kavics-kupa-2018/, ezzel akkor elnyerték az Alapítvány tanulmányi kirándulás különdíját. Ekkor jutottunk arra, hogy közösen elindítjuk a Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupát, amelyet a veszprémi iskola rendez meg elsőként, adja a helyszínt, a helyi szervezést, míg az Alapítvány vállalja a rendezés és finanszírozás másik részét. Fontosnak tartottuk, hogy a tavalyi csapat diákjai legyenek az idei feladatok összeállításának vezetői, míg mi ehhez támogatást adunk.

Idén a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola, visszatérő résztvevőként a nagyváradi Ady Endre Elméleti Gimnázium hetedik-nyolcadikos tanulóiból álló csapatok vettek részt a versenyen a házigazda Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata mellett.

A versenyre a csapatoknak előzetesen egy plakátot kellett elkészíteniük és elküldeniük https://sz2a.hu/vandorkupa/#feladat, amelyet a helyszínen szóban is bemutattak. Ezen kívül egy írásbeli feladatsort (a feladatok és a megoldások itt) oldottak meg, majd egy gyors kvízkérdéseket tartalmazó kahoot (itt) és egy síkidomokból összeállítandó állatfigurákra épülő tangram forduló zárta a péntek délutáni és szombat délelőtti vetélkedést.

A versenyen nagy izgalmak és az élen igen szoros, menet közben is váltakozó csata alakult ki. Végül, minimális egy pontos különbséggel a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola csapata nyerte el a Vándorkupát, az ezzel járó tanulmányi kirándulás különdíjat, és azt a lehetőséget, hogy a következő versenyt megrendezze az Alapítvánnyal együttműködésben. A csapat tagjai: Tóth Anna, Remsei Gergely, Orbán Dominika, Konnerth Péter, felkészítő tanár Kabály Adrien.

Második helyen a házigazda Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata végzett, tagjai Falus Eszter, Széplaki Zéta Zoltán, Nagy Flóra, Németh Levente, felkészítő tanáraik Zsámár Gyöngyi és Mészöly János. Harmadik, szintén alig lemaradva, a szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, tagjai Juhász Csenge, Földi Albert, Győri Hanna Boróka, Zahola Kázmér, felkészítő tanár Tóth Imola. Negyedik a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium lett, tagjai Szél Petra, Lakner Tamás, Kerek Gréta, Bátorfi Balázs, felkészítő tanár: Martonné Pálfalvi Katalin. Ötödik lett a nagyváradi Ady Endre Elméleti Gimnázium csapata, tagok Forró Borbála, Halász Kristóf, Bimbó Zorka, Bihari Dániel Gergő, felkészítő tanáruk Bődi János.


A Vándorkupa a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskolában

Gratulálunk a győztesnek és az összes csapatnak, résztvevő diákoknak, felkészítő tanároknak, és bízunk abban, hogy legközelebb is találkozunk velük, és másokkal is, Budapest XVIII. kerületében. Köszönjük a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolának, hogy vendégül látták a Vándorkupát és nagyon sokat dolgoztak az előkészítésen, megvalósításon, és külön köszönet Nagyné Czaun Mariannak, az iskola igazgatójának, akivel személyesen nagyon jól és szorosan működtünk együtt a sikeres rendezésen – és aki 2018-ban a Kis Kavics Kupán eredményes csapat felkészítő tanára volt. Köszönjük támogatóinknak, akik lehetővé tették a rendezést, Veszprém város önkormányzatának, a Veszprémi Középiskolai Kollégiumnak és a Főnix Apartmanháznak, a Veszprémi Tankerületi Központnak. Köszönjük Bambek Dávid képzőművésznek, Szabó Szabolcs egykori tanítványának, a vándorkupa elkészítését, megvalósítását.