A 2023. évi Szabó Szabolcs Komplex Természettudományos Vándorkupát Pápán rendeztük március 10-11-én, 14 csapat részvételével. Az előző, 2022. tavaszi versenyt a Pápai Észkerék Egyesület nyerte, így övék lett a rendezés joga és lehetősége. A versenynek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma adott otthont.

Mint mindig, a házigazda iskolával együttműködésben szerveztük és bonyolítottuk le a Vándorkupát. Nagy örömünkre az előkészítésen és megvalósításon túl a finanszírozás megteremtésében is közösen dolgozhattunk, több pápai vállalkozás, intézmény segítette a megvalósítást. A 2022. évi győztes csapat azóta már gimnazista tanulói közül ketten, Hetyei Dániel és Böröczky András Bálint részt vettek a feladatok kidolgozásában, illetve az értékelésben, a zsűrizésben is fontos szerepet vállaltak.

A 2022. évi versenyen a két pápai csapat, a Pápai Észkerék Egyesület és a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma mellett további 12 csapat vett részt:

  1. Balatonlelle-Karádi Általános Iskola és AMI
  2. Németh László Gimnázium, Általános Iskola, Hódmezővásárhely
  3. Bersek József Általános Iskola Kőszeg
  4. Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
  5. Ady Endre Elméleti Líceum Nagyvárad
  6. Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI
  7. Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI, Soltvadkert
  8. Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola
  9. Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola, Pestszentlőrinc
  10. Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, Szolnok
  11. III. Béla Általános Iskola, Tát
  12. Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

A versenyzők a munkát már jóval a Vándorkupa napjai előtt elkezdték az előzetes feladat kidolgozásával. Ez idén egy 3-5 perces videófilm készítése volt „Mindennapi tárgyaink életciklusának elemzése” témában. A csapatoknak ehhez ki kellett választaniuk legalább kettő, legfeljebb négy mindennapos használati tárgyat, amelyek jellemzően repülőtereken és/vagy repülőgépeken találhatók meg. Ezen a tárgyak valószínűsíthető életútját kellett egy videó formájában bemutatni.

Március 10-én eljött a nagy nap, a csapatok ekkor találkoztak először személyesen. Miután mindenki megérkezett a helyszínre, látogatást tettünk a Pannonia Reformata Múzeumban, ahol megtekintettük egyebek között az ott található 3000 éves egyiptomi múmiát és szarkofágot is. Ezúton is köszönjük a múzeumnak a lehetőséget az emlékezetes látogatásra.

A múzeumi séta után került sor a verseny megnyitójára a gimnázium dísztermében, amelyet köszöntőjével megtisztelt dr. Áldozó Tamás is, Pápa város polgármestere, a gimnázium nevében pedig Ferenczi Alpár igazgatóhelyettes köszöntötte a résztvevőket.

A versenyt Holtzer Péter, az Alapítvány elnöke nyitotta meg, melynek részeként bemutatta a verseny zsűrijét:

  • Szakmány Csaba, az Alapítvány szakmai vezetője,
  • Bárány Zsolt Béla, az Alapítvány önkéntese és egyben számos kezdeményezés (Mobillabor, diákmentor-program, Kémia Tansegéd) résztvevője,
  • Hetyei Dániel és Böröczky András Bálint, a 2022. évi Vándorkupa győztes csapatának tagjai,
  • illetve Kertes Fruzsina és Galajda Eszter, pályakezdő fiatal tanárok, akik az Alapítvány más kezdeményezéseiben (Kémia Tansegéd, Mobillabor) is részt vesznek.

Holtzer Péter, az Sz2A alapító elnöke megnyitja a 2023-as Vándorkupát.

A verseny szokás szerint az írásbeli fordulóval kezdődött, ahol a csapatoknak 90 percük volt a komplex természettudományos feladatsor megválaszolására. A gyerekek az első izgalmakat a vacsora mellett, majd azt követő programokon vezethették le:  vendéglátóink jóvoltából a csapatok érdekes és izgalmas robotikai és 3D nyomtatási bemutatón, bábozdán és táncházban vehettek részt. Természetesen eközben a zsűri nem henyélt (és nem táncolt vagy bábozott), hanem szorgosan javította az írásbeli forduló feladatlapjait.

Egy kis levezető bábozás az első nap izgalmai után.

Másnap reggel módunk volt megtekinteni a gimnáziumon belül, a Tudományos Gyűjtemények Könyvtárában a Petőfi-kiállítást. A Petőfi200 évben a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma is ünnepel, hiszen itt volt diák a költő is, sőt, ahogy azt minden pápai tudja és hirdeti: „itt lett Petrovicsból Petőfi”.

Ezután szombat délelőtt az előzetes feladathoz kapcsolódó szóbeli kihívással folytattuk a versenyt. Minden csapatnak egy liftbeszédet kellett készítenie. Ez egy meggyőzéstechnikai „műfaj”: neve onnan ered, hogy épp annyi idő van beszélni, amíg a főnökkel közösen liftbe szállva, a lift fel nem ér az irodaszintre a felhőkarcolóban. Ez alatt kell elmondani minden lényeges információt, és felsorakoztatni minden érvet. Ehhez a csapatok egy-egy olyan anyagot vagy tárgyat kaptak témának, amelyet bemutattak az előzetes feladat videóiban is. 15 perc felkészülési idő után, amely során bármilyen internetes forrást használhattak, a csapat egy kijelölt tagjának másfél perc állt rendelkezésére, hogy meggyőző érvelést adjon elő arról, hogy a gyárat bővítsék egy ilyen anyagot/eszközt gyártó részleggel.

Meggyőző érvelés a “főnöknek”.

Ezután került sor először a verseny állásnak bemutatására. Három kör, az előzetes feladat, az írásbeli forduló és a liftbeszéd után nyilvánvaló volt, hogy még bármi történhet. Kaptunk igen kitűnő videókat, de volt, akinek jobban sikerült a feladatsor vagy az érvelés, és mindezek nem feltétlenül estek egybe.

Ezt egy húsz kérdésből álló kvízsor követte, amely mindenféle természettudományos témára igyekezett rákérdezni, néha bizony kicsit „gonosz” módon is. Ezután egy ügyességi feladat következett, amihez a versenyzők először megtekintették ezt a videót. Ezután minden csapat kapott egy 30×30 cm-es hungarocell lapot, és 60 db 80mm-es szöget. A cél az volt, hogy 3 perc alatt minél több szög legyen a „levegőben”, azaz úgy, hogy legfeljebb csak egy másik szöghöz ér hozzá, de a hungarocellhez, asztalhoz, kezekhez nem. A csapatok készíthettek több, kevesebb szögből álló építményt is, ekkor az ezekben szereplő szögek száma összeadódott (kivéve azokat, amik a hungarocellbe voltak szúrva). Végül egy tíz kérdésből álló információcsepegtetős feladatsor zárta a versenyt.

Vajon mind fennmaradnak?

A megmérettetés nagyon izgalmasan alakult, ahogy az a ponttáblázatból is látható. Végül a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata győzött. A csapat tagjai Tóth Rebeka, Varga Dóra Boglárka, Fujt Levente és Kósa Kristóf, felkészítő tanáraik Nagyné Czaun Marianna és Zsámár Gyöngyi. Ők vették át a Vándorkupát a Pápai Észkerék Egyesülettől, és őrzik majd azt saját iskolájukban a következő évben. Egyúttal ők vesznek majd részt az első helyezettnek járó tanulmányi kiránduláson, és vágnak izgalommal a következő, 2024-es forduló rendezésébe. Tehát a Vándorkupa most egy évre visszatér Veszprémbe, hiszen 2019-ben egyszer már ők voltak a házigazdák. A nyertes csapatból Dórára és Kristófra, akik a Veszprémi Lovassy László Gimnáziumban készülnek továbbtanulni, pedig a jövő évben számítani fogunk a rendezés során.

A győztes csapat a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskolából.

A második helyezést a pestszentlőrinci Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola csapat szerezte meg, tagjai Gergely Viktória Réka, Benkovics Botond, Magyar Kincső és Rauscher Fülőp, felkészítő tanáruk Kabály Adrienne. Harmadik a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI, tagjai Lehota Hanna, Danházi Ajsa, Komáromy Máté és Komáromy Milán, felkészítő tanáruk Tóthné Zachár Gyöngyi. Míg a veszprémiek és a pestszentlőrinciek már szerepeltek korábban is Vándorkupán, a siófoki csapat most járt nálunk először, így külön örülünk dobogós helyezésüknek!

Gratulálunk a győztesnek, a helyezetteknek és minden résztvevőnek, beleértve a gyerekeket és tanáraikat is!

Köszönjük a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának a vendéglátásért és a nagyszerű együttműködésért. Külön köszönet Varga-Umbrich Károlynak, a természettudományos munkaközösség vezetőjének, fizika-informatika tanárnak, akivel nagyon sokat dolgoztunk együtt a sikeres megvalósításon. A munkát végig segítette és támogatta Baráth Julianna igazgató, Mayerné Pátkai Tünde és Ferenczi Alpár igazgató-helyettesek, az ő támogatásukért is nagyon hálásak vagyunk.

Köszönjük támogatóinknak: Pápai Asztalos Kft, Császár Autószervíz Kft, Autó-Nexus Kft, Bonafarm Mezőgazdaság, Pápai Hús Kft, Hotel Villa Classica, Pápai Észkerék Egyesület, dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, Pápa Város Önkormányzata.

2024 tavaszán Veszprémben folytatjuk!