A 2024. évi Szabó Szabolcs Komplex Természettudományos Vándorkupa országos döntőjét Veszprémben rendeztük április 26-27-én, 12 csapat részvételével. Az előző, 2023. tavaszi versenyt a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola csapata nyerte, így övék lett a rendezés joga és lehetősége. 2019 után másodszor tértünk vissza hozzájuk.

Ismét a házigazda iskolával, remek együttműködésben szerveztük és bonyolítottuk le a Vándorkupát, ráadásul 2019 után visszatérhettünk a Veszprémi Kossuth-ba. Köszönjük Nagyné Czaun Mariann igazgatónak a már sok éves kapcsolódási lehetőséget! A hagyományoknak megfelelően az előző évi győztes csapat két, immár kilencedikes tagja, Varga Dóra Boglárka és Kósa Kristóf is részt vett az előkészítésben, a feladatsorok készítésében, majd a zsűrizés folyamatában. Rajtuk kívül a néhány évvel korábbi veszprémi csapat immár első éves egyetemista résztvevőit, Pósfai Mártont és Tislér Leventét – akik mára Alapítványunk ifjú önkéntesei – szintén meghívtuk a szervező, lebonyolító és zsűri teambe.

A szervező csapat

Ugyancsak hagyomány, hogy a rendező várossal, annak intézményeivel és vállalkozásaival együttműködve igyekszünk megteremteni a szükséges anyagi forrásokat. Köszönjük Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának, Veszprém Tankerületi Központnak, a Davidicum Római Katolikus Középiskolai Kollégiumnak, a Pannon Egyetemnek, a Hotel Historia Malomkertnek, az Allegro Café és Étteremnek, a Hungast Csoportnak, a Manáda Kft-nek, az I.D.S. Kft-nek, továbbá a szombathelyi Labnet Hungary Kft-nek a segítséget, együttműködést, támogatást.

A 2023-24-es Vándorkupa a november végén megrendezett online fordulóval kezdődött, amely itt tekinthető meg, itt pedig a megoldásokkal együtt. Ezt követően a csapatok az előzetes feladatot dolgozták ki, és küldték el március közepéig. A feladat repülő papírhenger elkészítése, mozgásának vizsgálata, magyarázata volt, minél több olyan körülmény és paraméter gyűjtése, ami befolyásolja, hogy milyen messzire tud repülni a henger, és olyan henger építése, ami a lehető legtávolabbra repül. Posztert és leírást kellett készíteniük a folyamatról és a tapasztalatokról, ezeket (fotókat) előre elküldeni, illetve a döntőre elhozni. A hengert természetesen ugyancsak elhozták a döntőre a csapatok, hiszen ott az egyik forduló a „hengerdobálás”, a távolság megméretése volt.

Az országos döntőig ezúttal 12 csapat jutott el:

  1. Balatonlelle-Karádi Általános Iskola és AMI
  2. Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa
  3. Bethlen Gábor Református Gimnázium és Szathmáry Kollégium, Hódmezővásárhely
  4. Európa 2000 Gimnázium, Budapest
  5. Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium
  6. Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI, Soltvadkert
  7. Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános Iskola és AMI, Budapest
  8. Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola
  9. Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI
  10. Székesfehérvári Kossuth Lajos Általános Iskola
  11. Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola, Pestszentlőrinc
  12. Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola

A csapatok április 26-án pénteken érkeztek meg Veszprémbe a kétnapos országos döntőre. Nagyné Czaun Mariann, a Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója köszöntötte elsőként a csapatokat, kísérőtanárokat és vendégeket. A verseny megnyitóját megtisztelte és köszöntőt mondott Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Csik Richárd önkormányzati képviselő, továbbá Hontai-Cziráki Marianna tankerületi szakmai igazgató-helyettes.

A versenyt Holtzer Péter, az Alapítvány elnöke nyitotta meg, és emlékeztett arra, hogy az első Vándorkupa döntőre is itt került sor 2019-ben. Elmondta, hogy a szervező csapatban és a zsűriben itt vannak az akkori diákok és a tavalyi versenyen győztes csapat tanulói is. Majd át is adta a szót Pósfai Mártonnak, a 2018-as Kis Kavics Kupán, majd a 2019-es Vándorkupa szervezésében és zsűrizésében részt vett csapattagnak, első éves egyetemista, alapítványi önkéntesnek, aki a két nap levezetésében oroszlánszerepet vállalt.

Marci bemutatta az eddigi fordulók, illetve a döntő zsűrijét:

  • Szakmány Csaba, az Alapítvány szakmai vezetője (aki ezúttal nem tudott személyesen megjelenni),
  • Bárány Zsolt Béla, az Alapítvány önkéntese és egyben több kezdeményezés (Kémia Mobillabor, mentorprogramok, Kémia Tansegéd) résztvevője,
  • Kertes Fruzsina, fiatal tanár, aki az Alapítvány más kezdeményezéseiben (Kémia Tansegéd, Mobillabor) is részt vesz,
  • Darabos Kata, szintén fiatal tanárkolléga, aki a Földrajz Tansegéd kialakításában is részt vett,
  • Nagy István, az Alapítványhoz egyebek között Kémia Mobillabor-tanárként és a Müller Ferenc Társaság alapítójaként kapcsolódó kolléga,
  • Tislér Levente, az Alapítvány önkéntese, elsőéves egyetemista, korábbi Kis Kavics Kupa csapattag és Vándorkupa-szervező és zsűritag,
  • Varga Dóra Boglárka és Kósa Kristóf, a 2023. évi győztes veszprémi csapat tagjai, immár kilencedikes gimnáziumi tanulók.

A verseny szokás szerint az írásbeli fordulóval kezdődött, ahol a csapatoknak 90 percük volt a komplex természettudományos feladatsor megválaszolására.

Versenyszám ismertetése Pósfai Márton szakmai szervező és Bárány Zsolt Béla zsűritag által

Amíg a zsűri az írásbeli fordulót javította, a résztvevő csapatok látogatást tettek a Pannon Egyetemen, ahol a Mérnöki Karon Dr. Fogarassyné Dr. Váthy Ágnes tanszékvezető mesélt a mesterséges intelligencia igencsak aktuális kérdéseiről és beszélgetett a gyerekekkel és tanáraikkal a témáról.

Az Egyetemről visszaérve lezajlott a már nagyon várt „hengerdobálás” forduló, ahol a csapatok összemérhették, hogy az általuk az előzetes fordulóban készített repülő papírhengerek mit is tudnak. A kissé szeles idő miatt a teremben lefolytatott verseny legeredményesebb szereplői bizony át is tudták dobni a tornaterem teljes hosszát, néha letámadva a zsűri tisztelt tagjait is. De a mindennél nagyobb felhördülést az a dobás okozta, amely a terem egyik végéből tökéletes hárompontos (harmincpontos?) akcióként a másik végen lévő kosárlabda-hálóban landolt.

Vacsorát követően krémkeverési és zöldnövény-felismerési és alkalmazási, izgalmas foglalkozásokon vehettünk még részt az iskola tanárai és meghívott szakértők (szülők) vezetésével.

Másnap reggel jött el az a pillanat, amikor a zsűri, immár négy fordulót követően (online, beküldött előzetes feladat, írásbeli, hengerdobálás) ismertette a pontverseny aktuális állását, illetőleg minden csapatnak személyre szóló visszajelzést is adott az előzetes feladat során elkészített poszterekről, leírásokról, a gondolatmenetekről.

A csapatok egy-egy képviselője ezt követően egymás után, két percben, „hírolvasó-stílusban” ismertette azt, hogy ők mire jutottak a repülőhenger vizsgálata során. A zsűri itt a tartalmat és az előadást egyaránt értékelte.

Idén is sort kerítettünk a kvíz-játékra, ezúttal az előző évekhez képest megújítva azt, felkérve Nagy István tanár urat, hogy hozza el az általa készített szoftvert és a megnyomható lámpákat is, és vezesse le számunkra ezt a fordulót. A kérdéssorok ezúttal is a komplex természettudományos megközelítést tükrözték.

A “hengerdobás” kihívás és az ügyességi fordulós “ágyú” készítés pillanatai

 

Az ügyességi forduló az idei évben kizárólag A4-es papírokból és befőttesgumikból parittya készítése volt. A csapatok mintegy negyedóra alatt tervezhették meg és állíthatták össze az eszközt, majd az udvaron lévő sportpályán mértük le, hogy kinek mennyire sikerült jól az „ágyú” elkészítése.

Az utolsó forduló a hagyományos információ-csepegtetés volt. A mindig szorosan alakuló verseny végén ilyenkor a tudás, a gyorsaság és a bevállalás elegye számít.

A ponttáblázat jól mutatja, hogy az idei verseny is végig nagyon izgalmasan alakult, és több csapatnak is esélye volt az előkelő helyezések elérésére. A végeredmény azonban a zsűrit is meglepte: először fordult elő a Vándorkupák történetében, hogy nyolc fordulót követően az élen holtverseny alakult ki. A Balatonlelle – Karádi Általános Iskola és AMI „HÁKETTŐÓ” és a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI „VB Team” csapata egyaránt 186 ponttal zárt.

Rövid töprengés után, „szétlövés” helyett megosztott első díj kiadása mellett döntöttünk. Ez egyben azt jelenti, hogy a két csapat a Vándorkupát megosztva, fél-fél évig őrzi majd, mindketten elnyerték a tanulmányi kirándulás fődíjat, amelyet a szokásoknak megfelelően 2024 nyár vége felé tervezünk megszervezni. Továbbá 2025-ben, az országos döntőn meg fogunk próbálkozni a két helyszínes rendezéssel: szerencsére egymáshoz közel, a Balaton déli partján van mindkét iskola. Már most izgatottan várjuk, mi is fog ebből kisülni 😊.

A 2023-24-es Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa győzteseinek névsora tehát: Balatonlelle – Karádi Általános Iskola és AMI csapata (Siska Luca, Komáromi Gergő, Juhász Lilla Jázmin, Keresztes Zalán, felkészítő tanárok: Misetáné Dr. Burján Anita és Gelencsér Gábor) és Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI csapata (Tóth Gellért, Papp Hanna Jázmin, Egri Csenge, Novotny Márk, felkészítő tanár: Tóthné Zachár Gyöngyi).

Kettős győzelem a 2024-es Vándorkupán: a balatonlellei “HÁKETTŐÓ” csapata és a siófoki “VB Team” csapata

Harmadik helyen a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium „BLGéniusz” csapata végzett 180 ponttal (Pető Kamilla, Balázs Áron, Vastag Vanda Lujza, Huszár Levente, felkészítő tanár: Martonné Pálfalvi Katalin).

A zsűri egy fair play díj kiadása mellett is döntött. A 12. helyen végzett Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Általános Iskola és AMI „Szertárosok” csapatnál a két fiú csapattag az utolsó pillanatban lebetegedett, és már nem tudták pótolni, mivel kis iskola lévén minden szóba jöhető tanuló Erdélyben vett éppen részt a Határtalanul programon. Nagyon hálásak vagyunk Kőműves Zsuzsa felkészítő tanárnak, hogy így is elhozta kétfősre csökkent csapatát, de számukra túl nagy hátrányt jelentett ez végül. A négyfős csapat (a versenyen tisztességesen helyt állt Kun Jázmin és Granados-Casas Alexa, és az online és előzetes fordulókon dolgozott Bán Marcell és Balog Ákos) és felkészítő tanáruk belépőt kap a Csodák Palotájába.

A “Szertárosok” csapata fair play díjat érdemelt a kitartásukért

Nagy öröm volt számunkra az is, hogy kilencedik és nyolcadik osztályos önkénteseink, Malaczkó Réka, Godó Gréta és Vörös Nóra ott voltak velünk és két napig „élőztek” facebook és instagram felületeinken. Akik követték a közvetítést, az ő munkájukat láthatták. Réka így foglalta össze élményeit:

„Az idei Vándorkupa Veszprémben, a Kossuth Lajos Általános Iskolában került megrendezésre. Én diákönkéntesként először vettem részt a versenyen, ami véleményem szerint a legkevésbé sem mondható szokványosnak. Bár a résztvevőknek ki kellett tölteniük egy írásbeli feladatot, ez csak egy töredéke volt a megmérettetéseknek. Ezen kívül volt “ágyú” készítés, papírhenger röptetés, híradó leutánzása és (a személyes kedvencem) kvíz show is. A számtalan kreatív versenyszámon kívül, még különböző kézműves és ismeretterjesztő programokon is részt vehettek a diákok, mint a mesterséges intelligenciáról szóló előadáson, vagy például a kézkrém és gyógynövényes tea készítésen. Én, mint említettem, először vettem részt az eseményen, de ha rajtam múlik, biztosan nem utoljára. Már most izgatottan várom milyen színes és egyedi feladatokat hoz majd a következő év.”

Köszönjük minden tanuló, tanár, a vendéglátó Kossuth Iskola vezetése, tanárai és diákjai, támogatóink és partnereink részvételét, segítségét, együttműködését. 2024 őszén folytatjuk, az országos döntőben pedig 2025 tavaszán a Balaton partján, Balatonlellén és Siófokon találkozunk!