A G7 28. óra oktatási podcastsorozat 19. adásában Lovas Eszterrel, az Akadémia Határok Nélkül Közhasznú Alapítvány vezetőjével, a Khan Academy magyarországi képviselőjével beszélgettünk. A nonprofit Khan Academy-t az amerikai (bangladesi-indiai származású) Salman Khan alapította 2009-ben azzal a céllal, hogy a világon bárki, bárhol anyagi és szociális háttértől függetlenül világszínvonalú oktatásban részesülhessen ingyen. A mára ötven nyelven elérhető rendszernek 150 milliót meghaladó regisztrált felhasználója van közel 200 országból.

A magyar platform 2019 nyarán indult, nagyrészt önkéntes fordítók és lektorok munkájára épül. Jelenleg kb. 1300 videó és 10000 interaktív feladat, teszt érhető el magyarul, az általános iskola első osztályától egyetemi szintig matematika, biológia, kémia, fizika, kozmológia, informatika, történelem, zene, animáció és fejlődésfókuszú szemlélet területeken, egy személyre szabott rendszerben.

A beszélgetésben azt jártuk körbe, hogy tanulóknak, tanároknak és szülőknek miben, hogyan tud segíteni az online rendszer világszerte, illetve Magyarországon. Röviden érintettük azt az egyelőre megválaszolatlan alapkérdést is, hogy az ehhez hasonló, sőt egyre inkább a mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszerek világában vajon mit is fog jelenteni az „oktatás” fogalma az elkövetkező évtizedekben, és hogyan alakulhat az „iskola” vagy a „tanár” szó jelentése.

Lovas Eszter és Holtzer Péter