A járvány okozta hosszú kényszerszünet után 2022. április 1-2-án végre megrendezhettük a 2022. évi Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupát. Az eseményre Budapest XVIII. kerületében, a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskolában került sor. Az ő csapatuk volt az előző, 2019. novemberi Vándorkupa győztese, amellyel akkor elnyerték a következő verseny házigazdai szerepének lehetőségét – persze akkor nem gondolhattuk, hogy a Vándorkupa ilyen sokáig díszíti majd iskolájukat.
Ezúttal is szoros együttműködésben dolgoztunk a házigazda iskolával. Alapítványunk végezte a szervező munkát gondoskodott a finanszírozásról, míg az iskola a helyszínt biztosította és segédkezett a lebonyolításban. A korábbi győztes csapat azóta már gimnazista tanulói közül is visszajöttek ketten, Konnerth Péter és Remsei Gergely, akik nemcsak a feladatok kidolgozásában vettek részt, de a zsűrizésben is oroszlánszerepet vállaltak.
A 2022. évi versenyen a házigazda mellett további 10 csapat vett részt, akik a következők:
  • Batthyány Lajos Gimnázium (Nagykanizsa),
  • Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium,
  • Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola és AMI (Soltvadkert),
  • Németh László Gimnázium, Általános Iskola (Hódmezővásárhely),
  • Pápai Észkerék Egyesület,
  • Sopronkövesdi Általános Iskola,
  • Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Szentes),
  • Szent Lőrinc Katolikus Általános Iskola (Budapest XVIII. kerület),
  • Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (Szolnok),
  • Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola.
A verseny előzetes feladatának témája az „Ejtőernyő készítése és ejtőernyőzés a természetben”, melyről a csapatoknak 3-5 perces videófilmet kellett készíteniük és beküldeniük. A filmek nagyon érdekesen, és különbözőképpen fogták meg a kérdést, így a zsűri nagy élvezettel értékelte azokat. A verseny második napjának reggelén a csapatok be is mutatták, kinek hogyan sikerült az ejtőernyő elkészítése, és az milyen kecsességgel tud leereszkedni a magasból. Az egész Vándorkupa egyik legkalandosabb egy óráját éltük meg ekkor, mivel a téliesre fordult időjárás ellenére megpróbáltuk az iskola emeleti ablakaiból az udvarra eregetni az ejtőernyőket, ami nem bizonyult a legjobb döntésnek: a szél már a második ernyőt egy fához sodorta, amin fenn is akadt. Az ernyőt végül bár elég akrobatikusan, de sikerült kiszabadítani (majd többé-kevésbé helyre hozni). A pótmegoldást végül az lett, hogy egy kellően magas létrát állítottunk be a versenynek egyébként is helyt adó tornaterembe, amit körbekerítettük szivacsokkal, majd a bátor gyerekek a létra tetejéről engedték le végül az ejtőernyőket. A videókra kapott pontok mellett a leérkező ernyők sebessége is további pontszámokat jelentett a versenyben (a leglassabban leérkező kapta a legmagasabb pontszámot).
IMG_20220402_092354
Ezt megelőzően azonban még a verseny első napján, a csapatok a ferihegyi Aeropark parkolójába érkeztek. Itt volt a gyülekező, ugyanis a programot egy kétórás repülőtéri belső buszos kirándulással kezdtük. A Légiközlekedési Kulturális Központ jóvoltából a gyerekek (és tanáraik) számos olyan csodát nézhettek meg, amelyet még a gyakran utazók sem élhetnek át. Így a fejünk felett landoló teherszállító óriásgép, vagy a számos „titkos” részlet biztosan sokáig megmarad élményeink között.
Ezután került sor az iskolában a 2022. évi Vándorkupa megnyitójára, amelyen Birkásné Berényi Ágnes, az iskola igazgatója, illetve Szaniszló Sándor, Budapest XVIII. kerület polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Ezután Holtzer Péter, az Sz2A elnöke nyitotta meg hivatalosan a versenyt, ismertette a két nap menetrendjét, illetve bemutatta a résztvevő csapatokat és a zsűrit. A zsűri tagjai: Dr. Szakmány Csaba, az Alapítvány szakmai vezetője, a már említett Konnerth Péter és Remsei Gergely, az előző versenyen győztes csapat tagjai, illetve Tanai Dóra és Basa Bettina, akik az Alapítvány más kezdeményezéseiben (pl: Digitális Mobillabor, Tansegéd.hu, Kémia Hírlevél) is részt vesznek (Dóri 2021-ben végzett és kezdett tanítani, míg Betti 2022-ben szerez tanári diplomát). A zsűri tagja volt továbbá Dr. Angyal Zsuzsanna, egyetemi adjunktus, az ELTE TTK Környezettudományi Centrum természetismeret-környezettan szakmódszertan oktatója, aki a Környezetismeret Tansegéd koordinátora és szakmai lektora is volt korábban. Zsuzsa a verseny reggelére sajnos belázasodott, így ő végül csak az előzetes feladat értékelésében tudott részt venni.
Az első nap délutánján a csapatok az írásbeli fordulót teljesítették. 90 percük volt öt olyan feladat megoldására, amelyek a Vándorkupa jellegével összhangban, komplex módon tették próbára a hetedik-nyolcadikos versenyzők kémia, fizika, biológia és földrajz tudását, beleértve az ezekhez kapcsolódó számítási képességeit is. A napot az iskola jóvoltából táncházzal, majd játékos foglalkozással zártuk. Eközben a zsűri szorgosan javította az írásbeli forduló feladatlapjait.
Másnap, a már említett létramászás és ejtőernyő-eregetés kalandjai után mutattuk meg a résztvevőknek először a verseny állását. Már ekkor látszott, hogy nagyon érdekes, fordulatos délelőtt vár még ránk, hiszen voltak, akik inkább jobb filmeket készítettek és ügyesebben nyúltak az ejtőernyő-készítés megvalósításához, míg mások a feladatokat oldották meg pontosabban. Az is világos volt, hogy még akárhogy is alakulhat a verseny, hiszen a pontszámok megszerzésének nem kis része még az utolsó három körre maradt.
Először egy húsz kérdéses Kahoot! tesztelte a csapatok gyors tudását számos természettudományos kérdésben. Ezután ügyességi kör következett: hurkapálcákból „spagettihidat”, azaz az önmagát megtartó Leonardo da Vinci hidat építettek, ahol annak mérete és egyéb sajátosságai határozták meg a sorrendet. Legvégül pedig tíz ún. információ-csepegtető kérdéscsoportban vártuk egyes természettudományi fogalmak kitalálását, itt a pontos válaszok mellett a gyors reagálás is sokat nyomott a lattba.
A verseny végig rendkívül izgalmas volt, az utolsó pillanatig volt még esély az előzésre (a ponttáblázat ITT megtekinthető). Végül a Pápai Észkerék Egyesület csapata nyerte a 2022. évi Szabó Szabolcs Vándorkupát, ezzel egyrészt a fődíjat, a tanulmányi kirándulást, másrészt a lehetőséget, hogy a jövő évi versenynek helyszínt adjon majd, és azt Alapítványunkkal együttműködésben megrendezze. A csapat tagjai: Gaál Fruzsina Kata, Császár Júlia, Böröczky András Bálint és Hetyei Dániel, ahol a fiúk a nyolcadikosok, így rájuk számítunk a jövő évi Vándorkupa előkészítése során. A csapat felkészítését Zotter Katalin és Spissich László végezték. Gratulálunk!
A második helyezést szoros versenyben a Sopronkövesdi Általános Iskola csapat szerezte meg, tagjai Ratkovics Zsófia, Kovács Annadóra, Földesi Bendegúz és Raffai Benedek. Felkészítő tanáruk Kussinszkyné Takács Ildikó. Külön kiemelendő, hogy a csapat egy kis település kis iskolájából érkezett, éppen olyan „nem szokásos versenyzős” környezetből, ahol különösen hasznos lehet egy ilyen megmérettetés (és élmény). Ugyancsak külön öröm számunkra, hogy Ildikó egyben Kémia Mobillabor-tanárunk is. Harmadik, mindössze egy ponttal mögöttük, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium csapata lett, tagjai Szathmáry Frida, Hegedűs Nóra, Réthi Bence és Kiss Balázs Dániel, felkészítő tanáruk Mező István.
Gratulálunk a győztesnek és minden csapatnak, a tanulóknak és tanáraiknak, és reményeink szerint 2023 tavaszán ismét találkozunk velük és másokkal is Pápán. Köszönjük a Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskolának, hogy vendégül látták a Vándorkupát, a kitűnő helyszín mellett nagyon sok kedvességet, melegséget és derűt kaptunk tőlük. Külön köszönet Birkásné Berényi Ágnesnek, az iskola igazgatójának, és Balázs Erzsébet igazgató-helyettesnek, akikkel nagyon jól és szorosan tudtunk együttműködni, továbbá Kabály Adriennek, a 2019-es csapat felkészítő tanárának, aki most is nagy szerepet vállalt a megvalósításban. Köszönjük támogatóinknak, Budapest Főváros XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Önkormányzatának, és a HungaroControl Zrt-nek. Köszönjük a Légiközlekedési Kulturális Központnak az emlékezetes repülőtéri látogatást.
A verseny élményeiről beszéljen még néhány fotó: