Bár a pandémia és a hozzá kapcsolódó korlátozások világszerte nagy kihívást jelentettek, Alapítványunk mégis számos, eredményes tevékenységről számolhat be az elmúlt évből. A következőkben áttekintjük a 2020-as év legfontosabb mérföldköveit!
TS-blue
Kiemelkedő fejlesztésünk a Tansegéd.hu, egy ingyenesen hozzáférhető, nagyméretű gyűjtemény, rendszerezett, ellenőrzött, tematizált online oktatási segédanyagokból. A szakmai egyeztetések már 2019 decemberében elkezdődtek, majd 2020 nyarán az Alapítványunkkal együttműködő szakértők nekiláttak az adatbázis összeállításának, ellenőrzésének és rendszerezésének. A honlapcsalád webes megjelenését Alapítványunk önkéntesei alkották meg, melynek eredményeképpen 2020 utolsó napjaiban elindult a Tansegéd.hu első két tagjának tesztverziója: a Kémia Tansegéd és a Földrajz Tansegéd. Az oldalak véglegesítését, és hivatalos átadását 2021 január 11-re tervezzük. Hogy a többi természettudományos tantárgy (biológia, fizika, környezetismeret, és természetismeret) se maradjon Tansegéd nélkül, Alapítványunk egyik fő célkitűzése a 2021-es évre a további oldalak létrehozása.
BlogIndexKep
Alapítványunk zászlós hajója, a Mobillabor sajnos megsínylette a járványhelyzetet. A korlátozások miatt éves programunk csak márciusig futhatott, de még ilyen rövid idő alatt is sikerült eljutnunk 71 település mintegy 2100 diákjához. Bár a Mobillabor kiszállásokra nem volt lehetőség, a program fejlesztése nem állt le: elkészült a Mobillabor Kézikönyv második, javított kiadása, és szeptemberben egyeztetést tartottunk a programban résztvevő tanárokkal a Mobillabor jövőjéről. Ám a legfontosabb előrelépésnek a Digitális Mobillabort (DML) tekintjük. A Mobillabornak ezt az online változatát októberben indítottuk el. A DML-lel mindenki számára elérhetővé tettük a Mobillabor 24 kísérletét videók formájában, a hozzájuk tartozó leírásokkal a hagyományos „Kísérlet-Tapasztalat-Magyarázat” szempontok szerint. A kísérleteket a kapcsolódó kézikönyvi leírásokkal illetve játékos feladatlapokkal kísérjük. Külön örömünkre szolgál, hogy a DML-ről a Qubit is cikkezett.
A Szabó Szabolcs Természettudományos Vándorkupa 2019-es év győzteseinek sikerült megszerveznünk a nyeremény kirándulást augusztus végén. A Pestszentimrei Ady Endre Általános Iskola csapata Nyíregyházán és Debrecenben töltött másfél napot, ahol számos izgalmas természettudományos programban lehetett részük. Reményeink szerint a Vándorkupa idén tavasszal (de legkésőbb ősszel) visszatérhet a régi kerékvágásba, és a teveink szerint megrendezésre kerülhet a győztes csapat intézményében, legalább 10 iskola csapatának részvételével.
Alapítványunk életében fontos eredmény volt, hogy 2020-ban bekerültünk a Magnet Bank Közösségi Adományozási Programjának (KAP) 40 kedvezményezett szervezete közé. Így a bank ügyfelei Alapítványunknak is felajánlhatták a rájuk eső banki nyereség 10 százalékát. A programmal 443 ezer forint támogatáshoz jutottunk, amelyet a Tansegéd.hu fejlesztésre fordítunk. A KAP kampány részeként szeptemberben részt vettünk a Közösségi Ház Nyílt Napján, ahol lehetőséget kaptunk, hogy bemutatkozzunk, és egy kis ízelítőt adjunk a Mobillabor program kísérleteiből.
Végezetül látványos előrelépésről számolhatunk be kommunikációs téren is. Amellett, hogy honlapunk teljesen megújult, több új kommunikációs csatornát is nyitottunk. A meglevő Facebook oldalunk kiegészült egy Instagram fiókkal, LinkedIn csoporttal, és YouTube csatornával. Minden felületünkön szeretettel várjuk az új követőket! Ezenkívül időszakos Hírlevelet indítottunk, melyre ITT lehet feliratkozni.
További böngészésre ajánljuk Holtzer Péter alapító elnök éves beszámolóját, melyben nemcsak az említett programokról olvashatunk bővebben, de további tevékenységeink is említésre kerülnek, illetve betekintést engedünk 2021-es terveinkbe is.