Szabó Szabolcs Vándorkupa

Előzetes versenykiírás

A verseny meghirdetője: A Természettudományos Oktatásért Szabó Szabolcs Emlékére Alapítvány (http://sz2a.hu/)

A verseny célja, hogy elsősorban vidéki és határon túli általános iskolások mérjék össze tudásukat komplex természettudományos feladatok, problémák megoldása során.

Részvevők: Magyarországi és határon túli általános iskolák 7-8. osztályos 4 fős csoportjai (A csapattagok között kell lennie 2-2 hetedikes és nyolcadikos tanulónak is, illetve 2-2 fiúnak és lánynak.)

A verseny időpontja: 2019. november 15-16. (péntek-szombat)

A verseny helyszíne: Veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola (8200 Veszprém, Budapest út 11.)

Költségek:

  • nevezési díj nincs
  • a szállás és étkezés díját az Alapítvány fizeti minden résztvevőnek szponzorok támogatásával
  • útiköltséghez szintén tudunk támogatást nyújtani szükség esetén

Várható feladatok: A diákoknak a verseny során többféle feladatot kell megoldaniuk, így tudásukat és képességeiket minél többféleképp tudják megcsillogtatni.

  1. Előzetes feladat: Plakát készítése egy interdiszciplináris természettudományos témában, ez idén: fizikai törvények megvalósulása az élőlények mozgásában. Ehhez a verseny honlapján (http://sz2a.hu/vandorkupa/) megadunk ötleteket, de ezeken felül természetesen saját ötletüket is kidolgozhatják a csapatok.
    A plakát mérete A0, készülhet kézzel vagy számítógéppel is. A plakát tartalmazza a készítők nevét, iskoláját és a felhasznált formákat is. A plakát digitális változatát (akár fotózva) előzetesen november 6-ig el kell küldeni a (http://sz2a.hu/vandorkupa/) e-mail címre. A plakátot el kell hozni a versenyre. A plakát értékelésének szempontjait a verseny honlapján http://sz2a.hu/vandorkupa/ közzétesszük, a zsűri ez alapján pontozza a beküldött műveket.
  2. A plakát bemutatása: A helyszínen a csapatoknak be kell mutatniuk elkészített plakátjaikat, az azon feldolgozott témát. Ekkor a zsűri csak az előadásmódot értékeli a verseny honlapján (http://sz2a.hu/vandorkupa/) közzétett szempontrendszer alapján.
  3. Írásbeli forduló: A csapatoknak kísérletekhez, interdiszciplináris jelenségekhez és ismeretekhez kapcsolódó feladatokat kell megoldaniuk írásban, 90 perc alatt. Ehhez segédeszközként kizárólag számológép és periódusos rendszer használható.
  4. Szóbeli rész: A diákoknak kvíz-szerűen kell kérdésekre válaszolniuk illetve gondolkodtató feladatokat megoldaniuk. Ebben a fordulóban a gyorsaság is számít.

Az előzetes és a helyszíni feladatokra való felkészüléshez ajánlott szakirodalmat (cikkek, szakkönyvek stb.) a verseny honlapján (http://sz2a.hu/vandorkupa/) fogunk megadni.

Előzetes program:

november 15. péntek délután, este: megérkezés, regisztráció, lepakolás, írásbeli feladat, kulturális/szórakoztató program

november 16. szombat délelőtt: plakátbemutató, kvíz, szóbeli feladatok,
eredményhirdetés

A verseny időtartama alatt a diákoknak és csapatonként 1 fő kísérő tanárnak szállást, étkezést (vacsora, reggeli, ebéd) és a szabadidőre programokat biztosítunk.

Díjazás: A legeredményesebb csapat a verseny következő megrendezéséig elnyeri a Vándorkupát, és tagjait tanulmányi kirándulással díjazzuk. Lehetőség szerint az egyes fordulók legeredményesebb csapatait külön-külön is díjazzuk. A résztvevők a szponzorok és az Alapítvány által felajánlott ajándéktárgyakat is nyerhetnek. A győztes csapat iskolája jogot szerez a Szabó Szabolcs Vándorkupa következő megrendezésére. Ez nem jelent kötelezettséget, nem kizáró ok a jelentkezésre, ha az iskola ezt
nem tudja vállalni, de ebben bátorítjuk és a rendezéshez minden segítséget és támogatást megadunk.

Előzetes szándéknyilatkozat: A versenyre 2019 szeptemberében történik majd meg a végleges jelentkezés. 2019. április 15-ig előzetesen kérjük azon iskolák jelzését, amelyek terveznek csapatot indítani. A szándéknyilatkozatot a vandorkupa@sz2a.hu címre várjuk.

További információk: A Vándorkupa honlapján (http://sz2a.hu/vandorkupa/) lesznek folyamatosan elérhetőek.

A versenykiírás PDF formátumban is letölthető.

Vélemény, hozzászólás?