Együtt gondolkodásra invitáltuk diákönkénteseinket a Flow Alapítvány közreműködésével. Az ifjúsággal Alapítványunk célkitűzéseiről, legfőbb programjairól és az önkéntes kapcsolódási lehetőségekről beszélgettünk.

Alapítványunk életében az elmúlt években már többször volt alkalmunk diákokkal együtt dolgozni: részt vettek vándorkupák szervezésében, feladatsorok készítésében és a versenyek zsűrizésében; dolgoztak a Tansegéd.hu megvalósításán, linkek feltöltésén; segítettek nyári természettudományos táborunk megtartásában; részt vettek, és később népszerűsítették a TETT-mesepályázat eszmevilágát; diákmentor program kiépítésében szorgoskodtak. Van, aki most nő igazából bele a nagygimis korba, és vannak, akik már éppen elballagnak, érettségiznek. Ezzel az ifjú csapattal ilyen keretek között most először volt alkalmunk találkozni, együtt gondolkozni, ötleteket cserélni, és ezáltal is a további közös önkéntes tevékenységbe minél többeket bevonni.

A találkozón, amelyet a Flow Alapítvány (Svékus Márton) segített létrehozni és megvalósítani, összesen nyolc diák vett részt az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumból, a Kőbányai Szent László Gimnáziumból, a győri Révai Miklós Gimnáziumból, a debreceni Tóth Árpád Gimnáziumból, a veszprémi Lovassy László Gimnáziumból és a Szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnáziumból. Velük beszélgettünk az ügyről, a természettudományos oktatásról, az Alapítványról, az önkéntességről. Több kezdeményezésünket, így a Kémia Mobillabort, a Vándorkupát, a Tansegédet, a TETT-mesepályázatot, a nyári természettudományos tábort, vagy a diák mentorál diákot programot részletesen is megvitattuk, és körbejártuk a további lehetséges önkéntes kapcsolódási pontokat.

Sz2A, Szabó Szabolcs Alapítvány, önkéntesek, diákok, csoportkép

Csipet csapat a Flow-ban.

A „gimis önkéntesek” különösen fontos együttműködők és egyben célcsoport Alapítványunk számára, hiszen részben őket érjük el kezdeményezéseinkkel, részben ők tudják nagyban segíteni azt, hogy ezek híre minél több helyre, diákhoz, tanárhoz, iskolába eljusson. Sokat segíthetnek abban is, hogy „felnőttes” kommunikációnkat egy kicsit az ő korosztályukhoz igazítsuk és erősítsük jelenlétünket a számukra releváns felületeken is. Ennek fényében a találkozó végén el is készítettük első TikTok kompatibilis videónkat, melynek sorsa bár még kérdéses, mi nagyon örülünk neki. (Csak figyeljétek közösségi felületeinket! – a szerk.).

A diákok lelkesen mentek haza a találkozót követően (ahogy egyébként mi magunk is), és konkrét ötletekkel, tervekkel búcsúztak. Jó néhányuk életében a következő hetek olyan izgalmakat hoznak mint érettségi és felvételi, de terveink szerint legkésőbb ősszel folytatjuk a közös munkát, reményeink szerint akkor már egy bővebb körrel. Addig is sok sikert kívánunk a közelgő kihívásokhoz a legnagyobbaknak!

A workshopon készült fotókat ezúton is köszönjük Németh Józsefnek!