Alapítványunk kezdeményezésére és együttműködésével a 2022-23-as tanévben lefolytattuk Debrecen vonzáskörzetében a „Diák mentorál diákot” program első, pilot évét. A kezdeményezésben, amelyben számos Debrecen környéki iskola vett részt, vezető szerepet töltött be a Tóth Árpád Gimnázium és a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziuma. A programot Hotziné Pócsi Anikó matematika-kémia-számítástechnika tanár és Németh Liza Szófia végzős, 12. osztályos tanuló (Tóth Árpád Gimnázium), illetőleg Bárány Zsolt Béla kémiatanár (Dóczy Gimnázium) vezették, koordinálták. Mind iskolán belüli, mind pedig iskolán kívüli, iskolák közötti megközelítést kiépítettek.

Alább letölthető a program koordinátorainak teljes hivatalos beszámolója. Ízelítőképpen néhány idézet a leírt tapasztalatokból:

„A kezdeményezésnek hála felismertem, hogy hiába készülök állatorvosnak, a tanítást sem szabad elengednem. A praktizálás mellett mindenképpen szeretnék tanítani is, ez a tevékenység a részemmé vált a mentorálásnak köszönhetően és teljes mértékben ki tudok benne bontakozni, boldoggá tesz, ha diákokkal foglalkozhatok.” (Németh Liza Szófia)

„A mentoráltak nagyon szerették, hogy az órák időpontjának tekintetében rugalmas a program, illetve, hogy személyre szabott segítséget kaptak a mentoroktól. Jobban megkedvelték azt a tárgyat, amiből órákat vettek és az átlaguk is javult.” (Hotziné Pócsi Anikó)

Fotó, amelyen egy lány korrepetál, mentorál egy fiút - Szabó Szabolcs Alapítvány, Sz2A

Anikó fotói a program megbeszéléséről, illetve mentori alkalmakról.

„Kedves Zsolt! Meg szeretném osztani a véleményemet a foglalkozással kapcsolatban. Én igazán élveztem az órákat. Klára érthetően magyarázta el a dolgokat és mindig segített. Úgy gondolom, hogy egy igazán jó tanár volt. A jövőben én is vállalnám a mentori feladatot.” (Bárány Zsolt Bélának küldött visszajelzés egy mentorált diáktól)