Alapítványunk szervezésében október 3-án megtartottuk az első Richter TETT Természettudományos Napot Nagykanizsán a Richter Gedeon Nyrt. (Richter) támogatásával. Az eseményhez a Pannon Egyetem Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központja biztosította a helyszínt és a természettudományos élményeket.

A 9-től délután 4-ig tartó programon 12 felsősökből és középiskolásokból álló csoportot üdvözölhettünk, 10 nagykanizsai és környéki intézmény 169 diákja vett részt a programokon. A Richter TETT Természettudományos Nap az Sz2A és Richter irányításával a Soós Ernő Kutató-Fejlesztő Központ munkatársainak odaadó munkájával, a főigazgató-helyettes Gerencsérné dr. Berta Renáta vezetése mellett valósulhatott meg. Renáta egyébként az Alapítvány Mobillabor tanári csapatának oszlopos tagja.

A három állomásból álló, csoportonként egyórás program részeként a gyerekek először egy természettudományos játéktérben ismerkedhettek a természettudományok legkülönbözőbb vetületeivel: megtekinthették, mi történik, ha ecetbe áztatunk csontokat vagy épp egy tojást, játékosan tapasztalták a fizika törvényeit (szögeket egyensúlyoztak és pingpong amőbáztak), a bátrabbak alávethették magukat egy „horror vágásnak” (szigorúan csak egy kémiai szemfényvesztés keretében), és kipróbálhatták azt is, hogy hogyan lehet elemmel vizet alkotóelemeire bontani.

Balra az egyik résztvevő diák vizet bont elemmel, jobbra pedig a horror vágást demonstrálja a Központ munkatársa.

Ezután a csoportok az Sz2A Mobillabor programjának kísérleteiből láthattak látványos és tanulságos ízelítőt. A klasszikus hidrogén durranógáz kísérlet mellett a Központ csapata egyebek között bemutatta a híresen látványos elefánt fogkrém kísérletet, de a vendéglátóink nem féltek a tűzzel sem játszani: a gyerekek láthattak tűztornádót és lángfestést is, miközben mindezeknek a tudományos magyarázatával is megismerkedhettek.

Richter TETT Természettudományos Napon készült fotó, tanárnő Mobillabor kísérleteket mutat be, a gyerekek a közönségben jelentkeznek.

Balra Gerencsérné dr. Berta Renáta tart Mobillabor bemutatót, jobbra pedig az egyik kísérleti bemutató lelkes közönsége.

Az utolsó állomáson a csoportokat a Richter TETT-mesepályázat két pályázati partnerének képviseletében dr. Móring Andrea (Richter Gedeon Nyrt.) és Patkó Csaba (Sz2A) várta egy igazán mesés, interaktív bemutatóval. Az előadók nemcsak a TETT-mesepályázat gondolatiságába engedtek betekintést, de beszélgettek is a gyerekekkel a természettudományok iránti szeretetükről, mesékről, és arról, hogy milyen érzés történeteket írni.

Balra Patkó Csaba bevezetője a TETT bemutatón, jobbra pedig dr. Móring Andrea mesét olvas fel a gyerekeknek a második TETT-könyvből.

Úgy érezzük, hogy a Természettudományos Nappal sikerült élményteli programot biztosítanunk a gyerekeknek, és számunkra is hatalmas öröm volt ennyi érdeklődő és sokszor nagyon lelkes diákkal és pedagógussal találkozni. Reméljük, hogy a TETT hírét és szellemiségét a résztvevők hazaviszik iskoláikba, és hogy ezzel is sikerült erősítenünk a természettudományok szeretetét és a kreatív, irodalmi önkifejezés iránti lelkesedést a gyerekekben. Ebben a tekintetben bizakodásra ad okot számunkra a helyszínen készülő minifelmérésünk, mely szerint 24 TETT-pályamű várományosai lehetünk a nagykanizsai régióból. A TETT zsűrije szeretettel várja ezeket a történeteket! A nap sikerét a kukorica szintmérők egyértelműen jelezték (lásd az alábbi képet), így nem kérdés számunkra, hogy a jövőben az ország más részeibe is elvisszük majd a programot.

kukorica-szintmero

Hangulatmérés kukoricával – a program jó hangulata egyértelmű volt.