Szeptember 16-án megtartottuk Mobillabor tanáraink éves találkozóját. Az idei tanévben összesen 30 tanárunk járja majd az országot kémiai kísérletekkel, 4-gyel többen mint a tavaly. Hat új csapattagot üdvözölhettünk idén: ketten Győrből vállalkoztak a feladatra; egyikük az Érd-Százhalombatta vonalon fog iskolákat látogatni; egy másikuk Nyíregyháza környékén fog működni; lett egy tanárszakos hallgatónk Debrecenből, és végül, de nem utolsó sorban, a csapatnak lett egy új budapesti tagja is, aki az Ovilabor-Sulilabor programmal pilot jelleggel óvódákat fog felkeresni kicsiknek szóló kísérletekkel. Az újoncok mellett pedig sajnos két tanárunk idén elköszönt a csapattól.

Szabó Szabolcs Alapítvány, Mobillabor tanári csapat, csoportkép

A 2023/24-es évi Mobillabor tanári csapat.

Ez az éves Mobillabor tanári találkozó több szempontból is rendhagyó volt az eddigiekhez képest. Egyrészt nem csak a tanári csapat volt jelen, hanem Alapítványunk számos önkéntese, beleértve néhány frissen csatlakozott diákönkéntesünket is. Másfelől pedig ez a szélesebb csapat nem csupán a Mobillaborral kapcsolatos technikai és operatív részleteit vitatta meg, hanem egy sokkal színesebb beszélgetésben vettek részt.

A programot Holtzer Péter alapítványi elnök indította. Rövid beszámolójában ismertette az Sz2A legfontosabb programjainak aktuális státuszát, illetve megosztotta az elmúlt év legnagyobb sikereit és kihívásait is. A találkozó moderálását ezután Svékus Marci (Flow Alapítvány) vette át. A csapatot több fordulóban kisebb beszélgető csoportokra osztotta, ahol az első néhány körben az Alapítvány széles és színes táborának tagjai kötetlenül ismerkedhettek egymással. Ezután a beszélgetések egy rögtönzött ötletbörzét életre hívva a “Mit tehetünk még a természettudományos oktatásért?” kérdés körül alakultak. A beszélgető csoportok ötletei aztán teret adtak egy szélesebb körű közös gondolkodásnak.

A program a már szokásosnak mondható forgatókönyv szerint zárult. A tanári csapat régi tagjai feltöltötték vegyszerekkel és eszközökkel már meglevő, de az év során megfogyatkozott mobillaboros ládáikat, az újoncok pedig átvették vadonatúj kémiai kincsekkel teli dobozukat. Ezután pedig mindannyian a találkozó lelkesítő élményével, valamint sok új ötlettel gyarapodva útra keltek, hogy aztán ebben a tanévben is elvigyék a kémia csodáját az ország legeldugottabb sarkaiba is.