2021-ben a „Belépő a tudás közösségébe” című EFOP-projekt keretében megszületett az „Ovilabor, Sulilabor – A természettudományok lenyűgöző világa: Érdekes, látványos, tanulságos természettudományos kísérletek gyűjteménye óvodai és kisiskolai foglalkozásokhoz” című kézikönyv pedagógusoknak, mely szabadon elérhető honlapunkon.

A kézikönyv szakmai koncepcióját Dr. Szakmány Csaba, a Szabó Szabolcs Alapítvány szakmai vezetője és az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium kémia vezetőtanára készítette. Egyben ő volt az, aki a projektet vezette, a kísérleteket összeválogatta, a kísérletleírásokat elkészítette, és a kézikönyvet szerkesztette.

A munkában részt vett Vass Virág óvodapedagógus (Szent Anna Katolikus Óvoda, Kistarcsa) és Vaszil Nóra tanító (Jókai Mór Református Általános Iskola, Rákoscsaba). Ők próbálták ki az anyagot nevelési-oktatási környezetben, óvodában, illetve alsó tagozaton, a leírásokat a tapasztalatok alapján megjegyzésekkel és kiegészítésekkel látták el, és a bemutatással kapcsolatos tapasztalatokat lejegyezték.

Alapítványunknak kiemelten fontosak a kicsik. Gyakran szembesülünk vele, hogy mire a gyerekek, eljutnak a „komoly” tárgyakig, például a fizikáig vagy kémiáig hetedik osztályban, már eltört valami. A kisgyerekkori természetes érdeklődést, nyitottságot környezetük és a világ felé sokszor elnyomta az, amit tanítóiktól (vagy akár óvodapedagógusaiktól) kaptak – vagy éppen hogy nem kaptak meg – és már eleve unottan, bezárultan, vagy rettegve várják az első kémia órát.

Ezért is tartjuk fontos lépésnek a kézikönyv elkészültét, és támogatunk minden hasonló kezdeményezést. A témát bevittük a G7 28. óra podcast-sorozatába is, ahol Nórával és Virággal beszélgettünk (az adás megjelenésekor fel fog kerülni honlapunkra). Terveink között szerepel nemcsak a kézikönyv, Digitális Mobillaborhoz hasonló videós feldolgozása, de a korcsoport (6-12 évesek) közvetlen megszólítása is: egy természettudományos nyári tábor előkészítésén dolgozunk 2022 nyarára. Bízunk benne, hogy egyre több hasznos lépésről fogunk tudni beszámolni a jövőben ebben a témakörben is.