A G7 podcastjában bemutattuk a természettudományos tanárutánpótlás rendkívül aggasztó helyzetét. Dr. Szakmány Csaba, az Alapítvány szakmai vezetője, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium kémia vezetőtanára szerint

Nem a 24., hanem nagyjából a 28. órában vagyunk, hiszen ha hirtelen sikerülne elérni, hogy a fiatalok tömegei jelentkezzenek a tanárszakokra, annak a hatása is csak öt év után lehetne érezhető”.

„Nem lehet arra várni, hogy az állam oldja meg a problémákat, meg hogy az állam adjon sok pénzt, hanem most van egy helyzet. Mi azt gondoljuk, hogy ebben a mostani helyzetben meg kell próbálni okos programokkal beavatkozni” – mondta Holtzer Péter, az Alapítvány elnöke.

„Jelenleg sincs elég szakember.”

“De ha ez a trend így folytatódik, akkor ez hosszú távon nagyon rosszat tesz az egész magyar gazdaságnak is, hiszen szakemberek hiányában egyre nagyobb mértékben futószalag mellett dolgozó alacsony munkabérű munkákat fogunk vállalni a világgazdaságban, és nem azokat, amivel a csúcstechnológiát fejlesztik, és amivel utol lehetne érni a fejlett országokat” – mondta Dr. Szalay Luca, az ELTE TTK Kémia Intézet egyetemi adjunktusa, aki az Alapítvány együttműködő partnereként több programot koordinál.

Tudjon meg többet a természettudományos oktatás helyzetéről a podcast-ből alábbi gombra kattintva: