2019. április 15. és 17. között Esztergomban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán lezajlott a XXXIV. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekciója.

A konferencia ünnepélyes megnyitója során Alapítványunk tavalyi díjazottjai, Bereczky-Zámbó Csilla, Muzsnay Anna és Szeibert Janka, az ELTE TTK hallgatói lehetőséget kaptak arra, hogy beszámolót tartsanak részvételükről és tapasztalataikról a Psychology of Mathematics Education 42. Éves Gyűlésén, amelyet 2018. júliusában rendeztek meg a svédországi Umea-ban. A prezentációt itt (PDF, PPTX) lehet megtekinteni. A beszámoló releváns és érdekes információkat adott át az OTDK résztvevői számára arról, hogy milyen is egy hasonló, magas színvonalú nemzetközi konferencia.

Az OTDK-n 158 hallgató vett részt és adta elő munkáját, 22 tagozatban összesen 149 előadás hangzott el. Alapítványunk az idei évben is különdíjat írt ki nemzetközi tanítás-módszertani vagy oktatás-technológiai konferencián történő részvétel és természettudományi illetve matematikai témában előadás megtartásának támogatására. A díjazottakról a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekció Szakmai Bizottsága döntött.

Tavalyi díjazottjaink, Bereczky-Zámbó Csilla, Muzsnay Anna és Szeibert Janka ismét taroltak. Összesen négy tagozatban (A tananyagfejlesztés elmélete és gyakorlata a szaktárgytanításban; Matematika tanítás módszertana; Tanulás, tanulástámogatás a felsőoktatásban; és Tanulási területek integrációja) megtartott öt előadásukkal két első, egy második, és két különdíjat hoztak el (az egyik díjazott dolgozatban Török Tímea ugyancsak ELTE TTK hallgató részvételével). Ezek után a Szakmai Bizottság nem is dönthetett másképp, mint hogy nekik ítéli az Alapítvány nemzetközi konferencia részvételi támogatásra kiírt különdíját.

Gratulálunk mindannyiuknak és témavezetőjüknek, Dr. Szabó Csabának, az ELTE TTK Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszék egyetemi tanárának. Bízunk benne, hogy ez a támogatás is hozzájárul még sikeresebb oktatói, kutatói pályájukhoz, és izgalommal várjuk majd a beszámolókat az újabb nemzetközi megmérettetésről, kitekintésről.