TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG
2. Kísérletsor, 5. kísérlet

Lávalámpa

Gyönyörű és izgalmas látványt nyújt egy lávalámpa. A videón bemutatott kísérlettel hasonló élményben lehet részünk, a kémia és a fizika segítségével.

A kísérlet kellő körültekintés mellett akár otthon is elvégezhető, házi anyagokkal, eszközökkel.

Kísérlet

Egy üveghengerbe étolajat öntünk, majd a hengerbe vizet töltünk. Hozzáadunk a henger tartalmához néhány csepp ételfestéket. A hengerbe ezután pezsgőtabletta-darabot dobunk.

Tapasztalat

A víz a henger alján helyezkedik el, felette az olaj. Az ételfesték a vizet színezi meg.

A pezsgőtabletta-darab lesüllyed a henger aljára, a vízzel érintkezve pezsgés, gázfejlődés történik. A vízből kisebb-nagyobb színes cseppek úsznak fel az olaj tetejére, majd a felszínre érve lesüllyednek. A folyamat addig tart, amíg gáz fejlődik a pezsgőtablettából.

Magyarázat

Az olaj és a víz egymással nem elegyedik, mert az olaj apoláris, a víz pedig poláris, és „hasonló a hasonlóban oldódik”. Az olaj sűrűsége kisebb, mint a vízé, ezért az olaj úszik a víz tetején.

A pezsgőtablettából a víz hatására szén-dioxid gáz fejlődik, mely kicsi sűrűségű, a felszín felé tör. A kísérletben a szén-dioxid buborékok magukkal visznek vízcseppeket, így azok az olaj tetejére úsznak. (A víznek és a szén-dioxid buborékoknak az együttes sűrűsége kisebb mint az olajé.) A felszínen a szén-dioxid buborékok kipukkadnak, csak a vízcsepp marad, mely nagyobb sűrűsége miatt lesüllyed az olaj aljára.

Megjegyzés: A kereskedelemben kapható lávalámpában más folyamat játszódik le, de a kettő között megvan az a hasonlóság, hogy ott is a sűrűségkülönbség indítja és tartja fenn a folyamatot.

Megjegyzés: A „Kézikönyvben” szereplő leírásban más, hasonló módon történik a kísérlet végrehajtása.