A Diákmentor Program második éve zárult Debrecenben

A 2022. őszén a Tóth Árpád Gimnáziummal, illetve a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumával együttműködésben, Hotziné Pócsi Anikó és Bárány Zsolt Béla tanárok koordinálásában kezdett „diák mentorál diákot” kezdeményezés második tanévét zártuk. A program során a két iskola, illetve más Debrecen környéki iskolák tanulói alkottak mentorpárokat. A mellékelt beszámolóban a tanulságok összefoglalása és a további tervek olvashatók. (Itt olvasható az egy évvel ezelőtti beszámoló)

Továbbra is biztosak vagyunk nem csak abban, hogy a kezdeményezés mentoráltaknak és mentoroknak egyaránt hasznos tud lenni, de abban is, hogy elindításához kizárólag elszántság és némi szervezés, összehangolás szükséges. Egy elszánt, agilis pedagógus és egy hasonlóan elhivatott diák az eddigi tapasztalatok szerint már elég ahhoz, hogy intézmények elindítsanak hasonló programot, és azután már fenntarthatónak tűnik az igény, az érdeklődés rá.

Ezért is öröm számunkra, hogy több – felnőtt és diák – önkéntesünkkel is tudtunk a témával foglalkozni az idei évben, és így terveink szerint a következő tanévben más (pl. budapesti, esztergomi) iskolákban és iskolák között is segíthetünk helyi kezdeményezések elindításában.

Az idei beszámoló alapján az sem titok, hogy a program, ha nem is állandó és folyamatos, de azért jelentős odafigyelést igényel annak érdekében, hogy a minél jobban passzoló mentorpárok kialakulhassanak, hogy azután viszonylag folyamatos dolgozzanak, és hogy ne legyen túl nagy a lemorzsolódás, az érdeklődés elvesztése. Bízunk abban, hogy a most már két év tanulságaira visszatekintő összefoglalók is segíthetik az újonnan csatlakozó iskolák tevékenységét.