A G7-tel közös 28. óra podcast adásában ezúttal – a műsorban már nem először – az volt a témánk, hogy minden nehézség ellenére, igenis lehetséges a korszerű, 21. századi oktatás módszertanát egy átlagos iskolában is megteremteni. Ehhez „csupán” elszántság, támogató tantestületi és intézményvezetői hozzáállás, a tankerületnek legalább a tűrése, de még jobb esetben támogatása, továbbá esetleg némi anyagiak lehetnek szükségesek.

Ezekről beszélgettünk Németh Szilvia oktatáskutatóval, szociológussal, aki a T-TUDOK Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ ügyvezető igazgatója és a Kreatív Partnerség Magyarország program vezetője, illetve Major Gáborral, aki eredeti végzettségét tekintve matematikatanár, de sok tapasztalatot szerzett informatikai cégeknél, jelenleg pedig az EdTech Magyarország oktatási holding és a Maker’s Red Box ügyvezető igazgatója.

Feltétlenül ajánljuk az adás tematikájához kapcsolódó „A jó oktatás titka – problémák és megoldások” címet viselő, nem rég indult videósorozatot, mely a T-TUDOK a Kreatív Tanulás és Oktatás Alapítvány gondozásában jött létre. Az ötrészes sorozat epizódjai kéthetente jelennek meg a T-TUDOK YouTube csatornáján (a linkelt részek már elérhetők):

  1. A magyar oktatás teljesítménye nemzetközi összehasonlításban.
  2. Akiknek sikerült.
  3. A jól működő osztályterem.
  4. A Pygmalion hatás.
  5. Lehet-e a lányokból atomfizikus?