A bevásárlóőrületet, a Black Friday-t már mindenki ismeri, aranyos ikertestvérét, a fekete péntek után mindössze néhány nappal betoppanó Giving Tuesday-t sajnos csak kevesen. Mi már tavaly ilyenkor is felhívtuk a figyelmet az AdakozóKeddre, amikor a pénztárcánkat nem egy leértékelt árucikk megvásárlása, hanem egy civil szervezet támogatása miatt nyitjuk ki. Az AdakozóKedd sok országban kezd hagyománnyá válni, Magyarország azonban egyelőre a kivételek közé tartozik.

Ezért is idézzük fel Pistyur Vera jól sikerült összefoglaló írását arról, miért volna fontos, hogy eszünkbe jussanak azok a civil szervezetek, amelyek fontos közcélokért dolgoznak, és alapvetően támogatásokból tudják fenntartani magukat. Például az akcióvadászat után, bár a legjobb az volna, ha nem csak ilyenkor jutnának eszünkbe: a nonprofitok jellemzően csak célzott projektekhez tudnak támogató partnereket találni, míg saját működési költségeik megteremtése állandósult probléma. Ezért kénytelenek sokan közülük olyan projekteket kitalálni, amelyeket nem feltétlenül tartanak a legfontosabbnak, viszont „eladhatóságuk” mégis az élre sorolja őket.

Az AdakozóKedd tökéletes lehetőség arra, hogy anyagilag támogassunk egy olyan civil szervezetet, amelyik egy számunkra fontos célért küzd. Hasonlóan tökéletes pillanat az adakozáshoz az adóbevallás, amikor célzottan rendelkezhetünk személyi jövedelemadónk egy százalékáról. Ebből a szempontból ráadásul a jövő év rendhagyó lesz: februárban sokan fognak tetemes, korábban levont szja-összegeket visszakapni az államtól.

Miért ne lehetne ez – az adóbevalláshoz kapcsolódó szokásos alkalom mellett – egy újabb lehetőség a felajánlásra? Ennél ráadásul nincs törvényben rögzített 1 százalékos határ sem: miért is ne adakozhatnánk ebből önként, saját lehetőségeinkhez mérten, akár többet is, akár több szervezetnek is?

Miközben örülünk, ha az anyagi támogatásokból az Sz2A is részesedhet, fontosabbnak tartjuk, hogy aki tud segíteni, az tegye meg: támogassa a civil szervezeteket abban, hogy elvégezhessék azokat a feladatokat, amelyekkel hasznára vannak a társadalom kisebb és nagyobb csoportjainak.