Immár mind a hat természettudományos tantárgyban segíti a szaktanárok eligazodását az interneten található anyagok között a Tansegéd.hu honlapcsaládunk. A Magyarországon egyedülállónak számító fejlesztés sok száz hasznos, az oktatást támogató internetes link gyűjtésével, szűrésével, ellenőrzésével, kategorizálásával igyekszik megkönnyíteni a tanárok és tanítványaik életét.

Jövő januárban lesz egy éve, hogy a kémia és a földrajz tárgyakkal elindult a Tansegéd.hu online tudásbázis. A szabadon hozzáférhető kezdeményezés célja a természettudományos oktatók órai felkészülésének támogatása, hozzájárulva módszertani eszköztáruk frissítéséhez és szélesítéséhez. A csatlakozókat ugyanakkor arra buzdítják, osszanak meg a többiekkel minden hasznosnak vélt anyagot a világhálóról, illetőleg hívják fel a figyelmet a már feltöltött anyagok esetleges hibáira.

„A közösség erejét a jövőben arra is fel szeretnénk használni, hogy a tanárok saját fejlesztésű anyagait is befogadjuk”

– vázolja Holtzer Péter, alapítványunk elnöke.

A Tansegéd.hu már most is több online elérhető oktatási segédanyagok széleskörű gyűjteményénél: folyamatosan bővített adatbázis, amelyben a tanárok kulcsszavak segítségével könnyedén kereshetnek, illetve témakörök és a tananyag típusa szerint is egyszerűen találhatnak az óráikat jól kiegészítő szemléltető és háttéranyagokat – mostantól mind a hat természettudományos tantárgyban. Tehát az induláskori kémia és földrajz mellé felzárkózott a biológia, a fizika, a környezet-, valamint a természetismeret, azoknak a gyakorló tanárokból, egyetemi oktatókból és módszertani szakértőkből, illetve végzős tanárszakos hallgatókból álló csapatoknak hála, amelyek elvégezték a rajthoz szükséges összegző és rendszerező munkát.

Hasonló összetételű gárdával tervezik a módszertan erősítését arra fókuszálva: milyen módon, mire lehet és érdemes leginkább hasznosítani a tartalmakat az órai munkában, hogyan fejleszthető célirányosan a kooperatív tanulás.

„A munkát újabb segédanyagok rendszerezésével és publikálásával tervezzük folytatni”

– szögezi le Péter, hozzátéve: gyűjtemények befogadására is érkeztek már az alapítványhoz felajánlások, amelyek feldolgozásán – erőforrásaikhoz mérten – szintén dolgoznak. Az eddigi tevékenységek szakmai nívóját jól mutatja, hogy megállapodást kötöttek a világszínvonalú online oktatást ingyenesen hozzáférhetővé tevő Khan Academy-vel arról, hogy utóbbi magyar nyelvű tananyagai is megjelenhetnek a Tansegéd.hu-n.

„Az eddig elértek megvalósításához is sikerült olyan vállalati partnerekre lelni, amelyek érdekeltek a minél hatékonyabb természettudományos tanításban, illetve a tanárutánpótlásban”

– mondta Péter. Reményei szerint a fenntartáshoz és a karbantartáshoz, továbbá a továbbfejlesztéshez szükséges munkához is lesz mód további együttműködőket bekapcsolni a finanszírozásba, amelynek elősegítéséhez figyelemfelhívó kampányt is indítanak. Ennek beharangozó videója alább tekinthető meg.