Nehéz dolga lesz a Magyarország első természettudományos mese- és novellaíró pályázatára beadott munkákat elbíráló zsűrinek: a három, korosztályos alapon kialakított kategóriában összesen 552 alkotás futott be a határidő lejártáig.

„Élénk érdeklődésre számítottam, de arra nem, hogy ennyi ifjú ember ragad tollat vagy billentyűzetet, hogy természettudományos köntösbe öltöztessen egy-egy lebilincselő történetet”

– fogalmazott ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon kutatóprofesszora, a pályázat zsűrijének tagja. Szerinte a minden várakozást felülmúló aktivitás azt mutatja, hogy továbbra is van fogékonyság a gyerekekben a kémia, a fizika, a biológia, a földrajz vagy a természet-, illetve környezetismeret iránt.

„Újító kezdeményezésünk komoly visszahangra talált, és immár azt is megalapozottabban várhatjuk tőle, hogy némi pluszlendületet adjon a hazai természettudományos képzésnek”

– mondta dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője, hozzátéve: szeretnék, ha a program jövőre is folytatódna. Hasonlóan optimista Holtzer Péter, az Sz2A elnöke, aki úgy véli: minden olyan aktivitás aranyat ér, amely serkentőleg hat a hazai természettudományos oktatásra, hiszen ennek kulcsszerepe van a magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs terület középtávú szakemberutánpótlásában.

A Döbrentey Ildikó meseíró és Levente Péter színművész fővédnökségével létrejött mesepályázat idei fordulójának lezárása után a zsűri kiválasztja a kategóriák legjobbjait. Elismerésre azonban nem csupán ők számíthatnak: a pályázók műveiből gyűjteményes válogatás is készül, amely a tervek szerint könyv formájában is megjelenik majd.

Bővebb információ a TETT Mesepályázatról elérhető a pályázat hivatalos honlapján.