Az idén is várja a 6-18 éves korosztály természettudományos elemeket tartalmazó meséit és novelláit a TETT-mesepályázat. Az Alapítváyunk által kiírt, a Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésével és támogatásával, valamint a Döbrentey Ildikó – Levente Péter művészházaspár védnökségével létrejött „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” elnevezésű pályázatra 2021-ben több mint 500 alkotás érkezett. A minden várakozást felülmúló fogadtatás arra ösztönözte a szervezőket, hogy a 2022/23-as tanév indításakor újra meghirdessék a versenyt. A cél nem változott: a fiatalok érdeklődésének felkeltése a kémia, a fizika, a biológia, a földrajz és általában a természettudományok iránt.

Messze az előzetes elképzelések felett teljesített tavaly a gyerekek természettudományos érdeklődésének felkeltését célzó kezdeményezés, ezért az ősszel induló tanévben is értékes nyeremények várják a természettudományos ihletésű mese- és novellaíró pályázatra beadott munkák közül a legjobbakat. Döbrentey Ildikó és Levente Péter, a pályázat fővédnökeinek megfogalmazásában

„Minden TETT-mese: utazás. Utazás a természettudományok birodalmába, a mese szárnyán”.

A TETT-csapattal azt reméljük, hogy a kezdeményezéssel erőteljesebb általános figyelmet és némi pluszlendületet kaphat a hazai természettudományos képzés. Ez – a hazai közoktatásban betöltött szerepén túl – a magyarországi kutatási, fejlesztési és innovációs területek középtávú szakember-utánpótlásában is meghatározó jelentőségű.

A három, korosztályos alapon kialakított kategóriában indulók idén is megcsillogtathatják írói erényeiket, hiszen „egy történet sokkal jobban megmarad, mint egy képlet” – indokolja Rakota Edina kémia szakos középiskolai tanár, miért hatásos ez a fúziós megközelítés. A pedagógus saját tanári gyakorlatában is többször ért el látványos eredményeket a tudományos tények és a történetmesélés eszközeinek megfelelő elegyítésével. Hasonló véleményen van ifj. Szántay Csaba, a Richter Gedeon Nyrt. kutatóprofesszora, a pályázat egyik ötletgazdája, a zsűri tagja, aki úgy véli:

„A TETT-mesepályázat lényege a teremtés. A TETT egyszerre nyújt inspirációt, az írói alkotásra különösen alkalmas teret, továbbá a pályaműveket megörökítő és a pályázókat elismerésben részesítő médiumot. Mindezzel élve, a bátor és kreatív fiatal pályázók felismerhetik és erősíthetik önmaguk egyedi teremtő képességeit.”

Holtzer Péter, Alapítványunk elnöke számára az első kiírás egyik fontos tanulsága az volt, hogy a természettudományos tartalom és a mesés narratíva még annál is jobban tud illeszkedni, mint ahogy azt előzetesen remélni lehetett. „Az is bebizonyosodott, hogy az alkotás örömét könnyű kihozni a fiatalokból, ezt több mint 500 pályamű tanúsítja” – szögezi le Holtzer Péter.

„Az első TETT-mesepályázat egyik legnagyobb élménye annak megtapasztalása volt, mennyien találták meg az örömöt a természettudományos gondolkodás, az írói fantázia és készség együttes megjelenítésében”

– összegez dr. Pellioniszné dr. Paróczai Margit, a Richter Gedeon Nyrt. támogatáspolitikáért és alapítványi tevékenységek koordinálásáért felelős vezetője. Szerinte ahhoz, hogy ennyire sok tanuló találta érdekesnek, izgalmasnak és igazi kihívásnak pályaműve megalkotását, szükség volt a felnőttek támogatására is. Ezért a tanárokat és a szülőket idén is arra buzdítják: segítsék a fiatalokat abban, hogy megírják és be is adják pályaműveiket a www.tettmesepalyazat.hu oldalon.

A pályázatok benyújtási határideje 2022. november 8.

Bővebb információért keresd fel a TETT-mesepályázat online felületeit:

A TETT weboldala: https://tettmesepalyazat.hu/
A TETT Instagram oldala: https://www.instagram.com/tettmesepalyazat/
A TETT Facebook oldala: https://www.facebook.com/tettmesepalyazat

Hogy elsőként értesülhess a legfrissebb pályázattal kapcsolatos hírekről, iratkozz fel a TETT-hírlevélre!