Felkerült honlapunkra az évente szokásos elnöki beszámoló az igen tevékeny 2021-es évről. Legfontosabb eredményeink és programjaink az elmúlt esztendőből:

  • Alapítványunk zászlóshajó kezdeményezése, a Kémia Mobillabor másfél éves kényszerszünetet tartott a járványhelyzet következtében, így a program csak 2021. szeptemberében indulhatott újra régi pompájában. Terveink szerint a 2021-22-es tanévben mintegy 120-150 foglalkozást fogunk tudni megtartani, ami hozzávetőlegesen 3600-4500 tanulót jelenthet.
  • 2021. január 11-én elindult a Magyarországon egyedülálló, természettudományos oktatást segítő digitális fejlesztésünk, a Tansegéd.hu, elsőként két aloldalával a Kémia Tansegéddel és Földrajz Tansegéddel. Ezt követte a Biológia és a Természetismeret Tansegéd, majd a Fizika és Környezetismeret oldalak, melyekkel teljessé vált a honlapcsalád.
  • A Richter Gedeon Nyrt. kezdeményezésére és támogatásával, Döbrentey Ildikó és Levente Péter védnöksége mellett és közreműködésével, augusztusban meghirdettük a „TETT: Te és a természettudományok – mesés történetek” mese- és novellaírópályázatát 6-18 éves gyerekeknek, fiataloknak. Az érdeklődés minden várakozást felülmúlt: a kezdeményezésre közel 550 pályaművet küldtek be a kicsik és a nagyobbak.
  • Az egyre kritikusabb és égetőbb természettudományos tanárhiányról és annak következményeiről beszélgettünk a G7 gazdasági hírmagazin podcast egyik, 2021. februári adásában. Ezt követően, a Magyar Kémikusok Lapja 2021. áprilisi számában jelent meg cikkünk „Mi a kémiaoktatás valódi problémája – avagy: hová lettek a tanárok?” címmel. A két megjelenés is hozzájárult ahhoz, hogy a téma további nagy sajtóvisszhangot kapott.
  • A természettudományos oktatással kapcsolatos új podcast-sorozatot indítottunk a G7 gazdasági portálon, 28. óra címmel, melynek eddig 4 epizódja készült el.
  • Szeptemberben részt vettünk a Kutatók Éjszakáján. Mobillabor tanáraink Budaörsön, Budapesten, Sopronkövesden, Szentesen és Szombathelyen várták az érdeklődőket különböző természettudományos programokkal.

Tevékenységeinkről Holtzer Péter, alapítványi elnök részletesen beszámol az alábbi dokumentumban. A beszámoló az eredményeinken túl betekintést enged 2022-es terveinkbe, illetve körbejárja az emberi erőforrás-, pénzügyi, támogatási aspektusokat is.