TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG

Mentor-szakkör programjaink az ország több pontján

Egy ideje már terveink között szerepelt, hogy a Kémia Mobillabor egyszeri iskolalátogatásait, foglalkozásait kiegészítve, azokra is építve, néhány helyen segíthessük a tudás alaposabb megosztását és elmélyítését, ahol lehet, a tehetséggondozást. Keil Andrea, Bárány Zsolt Béla és Nagy István tanáraink kezdtek az ország három pontján, Esztergomban, Debrecenben és Szekszárdon a 2023-24-es tanévben ilyen mentoráló és/vagy szakkör-jellegű foglalkozásokat.

A Diákmentor Program második éve zárult Debrecenben

A 2022. őszén a Tóth Árpád Gimnáziummal, illetve a Debreceni Református Kollégium Dóczy Gimnáziumával együttműködésben, Hotziné Pócsi Anikó és Bárány Zsolt Béla tanárok koordinálásában kezdett „diák mentorál diákot” kezdeményezés második tanévét zártuk. A program során a két iskola, illetve más Debrecen környéki iskolák tanulói alkottak mentorpárokat.

Kibővített lehetőségekkel indul az Ovilabor-Sulilabor program második éve

Lezárult az Ovilabor-Sulilabor program első éve. Csiki-Faludi Andrea az év során 9 óvoda, illetve általános iskolai első-második osztály 18 csoportjába vitt el 113 foglalkozást, közel 300 gyereket és 20 pedagógust bevonva. A kezdeményezés egyértelmű sikert aratott, nemcsak a gyerekek élvezték és várták vissza Andit minden alkalommal, de az óvodapedagógusok és tanítók közül is nem kevesen mondják, hogy folytatni fogják maguk is. „Megtanulták”, és persze arra is ráébredtek a foglalkozások közben, hogy semmi ördöngösség nincs benne.

Készülünk a Fizika Mobillabor program folytatására

2024 első felében lezajlott az új Fizika Mobillabor próbaféléve. A program a Semilab Zrt. együttműködésével, támogatásával valósul meg. Öt tanár (Albertusz Tibor, Benyhe László, Darvas József, Kiss Péter és Mészáros Péter) tartott meg 5-5 alkalmas foglalkozássort (Mechanika és hangtan, Légnyomás és légáramlás, Hőtan és folyadékok, Optika, Elektromosság és mágnesesség) Salgótarján, Lajosmizse, Heréd, Gyömrő, továbbá Budapest XIII. kerület egy-egy általános iskolájában. A kezdeményezés kb. 150 tanulót ért el.

Lezárult a Kémia Mobillabor program 2023-24-es tanéve

A Kémia Mobillabor program keretei között a 2023-2024-es lezárult tanévben 28 tanár 259 foglalkozást tartott, ezzel több, mint 11.000 tanulóhoz eljuttatva ebben a tanévben is a kísérletezés örömeit. A kezdeményezés 2019. őszi (újra)indítása óta így összesen már több, mint 25 ezer diákot értünk el, az ország 431 településének 484 iskolájában, 682 foglalkozáson.

Nyári foglalkozást tartottunk a Láthatatlan Iskola növendékeinek

Bárány Zsolt Béla és tanítványai foglalkozásokat tartottak a Láthatatlan Iskola nyári táborában Debrecenben, a BASF-fel együttműködésben. A Láthatatlan Iskola az átmeneti otthonban élő gyerekek mentorprogramja. Összesen 52 hátrányos helyzetű, 9-13 év közötti gyermek próbálhatott ki hatféle kísérletet négy asztalnál, több körben, amelyek jól illeszkedtek a tábor idei témájába: szakmák, továbbtanulás, munkák. Köszönjük a lehetőséget, és örülünk, hogy ebben a körben segíthettünk a pályaorientációs tevékenységben.

Nyári természettudományos táborban vettünk részt Tiszaújvárosban

A Tiszaújváros Jövőjéért Alapítvánnyal együttműködésben hat alapítványi tanárkolléga és önkéntes (Bárány Zsolt, Bárány-Kis Mónika, Madarassi Márk, Marchis Valér, Murányi Zoltán, Németh Liza) tartott júliusban egy héten át foglalkozásokat a Szerencsi SZC Brassai Sámuel Szakképző Iskolájában, Tiszaújvárosban, amelyeken négy városi általános iskola tanulói vettek részt.

Lezárult a tanár mentorpárok program első éve

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. támogatásával a 2023-24-es tanévben hét párban, tapasztalt kémiatanárok segítették kevésbé tapasztalt, pályakezdő vagy néhány évvel kezdés után lévő, vagy a közelmúltban átképzett kollégáikat szaktárgyi és módszertani, pedagógiai témákban. A mentorpárok jellemzően 8-10 – alapvetően online – megbeszélést tartottak az év során, amelyet két személyes találkozóval, workshoppal egészítettünk ki az Egis Tudományos és Technológiai Központjában.

A TETT-3 Mesepályázat könyvbemutatója a Magyar Természettudományi Múzeumban

Az idei Richter TETT mese- és történetíró pályázat kiválasztott pályaműveiből készült könyv bemutatóját 2024. június 15-én rendeztük meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kötet a TETT harmadik évadának legjobbnak ítélt – általános és középiskolás szerzők által írt – pályaműveit tartalmazza, a zsűri 76 alkotást válogatott be az antológiába.