Fejes-Martinez Krisztinával, a Hősök Tere Alapítvány munkatársával, trénerével, a Hős Iskola program vezetőjével beszélgettünk a G7 28. óra oktatási podcast-sorozat 2023. évi utolsó adásában. Az Alapítvány hivatása, hogy a közöny ellen tegyen, felhívja a figyelmet a társadalmi felelősségre, hétköznapi hősöket neveljen, és segítse mindazokat, akik szolidárisabb társadalmat szeretnének. A pedagógusoknak, diákoknak, szülőknek tartott tréningek során a fejlődésfókuszú szemléletről, az előítéletektől történő megszabadulásról tanítanak, és arról, hogy miként váljunk „bámészkodóból” aktívvá.

 

Az Alapítvány Hős Iskola programja olyan tudást ad át a gyerekeknek, amivel jobban boldogulhatnak majd egy ma még nem ismert világban is, együttműködéssel és egymásért felelősséget vállalva, kreatívan alkalmazkodva a jövőbeli változásokhoz. Az ilyen készségeket a közoktatás nem eléggé adja át, miközben – egyebek között – a munkáltatók is egyre inkább ezeket keresik. A programban az iskolák személyre szabott, az összefogásra, egymásra figyelésre, együttműködésre fókuszáló folyamatot alakítanak ki, melynek során „Hős Iskolákká” válhatnak.

 

Az évzáró, karácsonyi beszélgetésben igyekeztünk körbejárni, hogy mi mindent és hogyan tehet, és mit érhet el egy efféle kezdeményezés. Nem tudtuk persze elkerülni azt sem, hogy a közoktatás – gyakran magányos – hőseinek, a tanároknak, iskolaigazgatóknak a jelenlegi, többszörösen súlyosbított helyzetben egyre nehezebbnek tűnik elfogadni a hasonló, felkínált lehetőségeket, energiát, időt és figyelmet fordítani a befogadásra. Sokunk közös feladata, hogy ebben a környezetben tegyünk még többet, hasznos, széleskörű együttműködésekben.