TÁMOGASS!
Adószám: 18908965-1-43
Számlaszám: 16200106-11603384
KAPCSOLAT
info@sz2a.hu
 
HUN | ENG
1. Kísérletsor, 2. kísérlet

Vízbontás elemmel

A víz „kémiai” neve: dihidrogén-monoxid. Így talán nem annyira meglepő, hogy hidrogén- és oxigéngázra bontható, és ehhez akár egy elem is elegendő! Így ráadásul elektrolízist valósítunk meg.

A kísérlet kellő körültekintés mellett akár otthon is elvégezhető, házi anyagokkal, eszközökkel.

Kísérlet

Átlátszó, színtelen műanyag pohár aljába két rajzszeget szúrtunk alulról megfelelő távolságra. A pohárba nátrium-szulfát-oldatot (Na2SO4-oldatot) öntünk. A 9V-os elem pólusait alulról a rajzszegekhez érintjük.

Tapasztalat

Mindkét rajzszeg felületén buborékok keletkeznek és színtelen szagtalan gáz fejlődik, a negatív póluson szemmel láthatóan intenzívebben (azonos idő alatt több gáz keletkezik).

Magyarázat

A nátrium-szulfát-oldatban elektrolízis játszódik le. Az oldatban levő nátriumionok és szulfátionok nem lépnek kémiai reakcióba, így vízbontás történik mindkét elektródon. A pozitív póluson oxigéngáz, a negatívon hidrogéngáz keletkezik, ezek a színtelen szagtalan gázok.

A vízbontás összesített reakcióegyenlete:

2 H2O = 2 H2 + O2

Ahogy a reakcióegyenletből is látszik, adott mennyiségű vízből kétszer akkora anyagmennyiségű (így kétszer akkora térfogatú) hidrogéngáz fejlődik, mint oxigéngáz.

A nátrium-szulfát azért szükséges, mert növeli az oldat elektromos vezetőképességét, ezáltal a reakció sebességét.